Gyorsabb és biztonságosabb haladás a Budapest közeli autópálya szakaszokon

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az agglomerációs közlekedés megkönnyítése és biztonságosabbá tétele érdekében újabb nagy forgalmú, főváros közeli autópálya-szakaszokon vezeti be a tehergépjárművek előzési tilalmát.

Július végével az M7 autópálya Pusztazámor-Sóskút csomópont és Székesfehérvár (7. sz. főút) csomópont (Nagykanizsa felé tartó jobb pálya) közel 34 kilométerével bővült a korlátozásban érintett szakaszok teljes hossza. Az M3 autópályán Gödöllő (M31) csomópont és Hatvan (32. sz. főút) csomópont között (29 km) augusztus közepétől lép életbe a tilalom.

A korlátozást 2008 és 2009 tavaszán kísérleti jelleggel vezette be az M1, M3 és M7 több szakaszára a szakminisztérium. A jelenlegi bővítéssel összesen az autópálya-hálózat 142 kilométerére terjed ki az előzési tilalom.

Az intézkedés célja, hogy a megnövekedett áruforgalom mellett gyorsabbá és biztonságosabbá váljon a főváros megközelítése a személygépkocsin közlekedők számára. Az M1, M3 és M7 Budapest közeli szakaszain napi 50-70 ezer jármű halad át, ez a teljes autópálya-hálózat 2009. évi 26000 jármű/nap átlagos forgalomnagyságának mintegy két-háromszorosa. A balesetsűrűség kiugróan magas a korlátozásban érintett szakaszokon. Az autópályákon a figyelmetlen vezetés után a második leggyakoribb baleseti ok a tavalyi évben is a követési távolság be nem tartása volt.

A "Tehergépkocsival előzni tilos" (KRESZ 33. ábra) tábla hatálya alatt az úton a 3500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival előzni tilos. (Ez a tilalom nem vonatkozik kétkerekű motorkerékpár előzésére.)

Hasonló korlátozást Európa számos országában alkalmaztak már sikerrel a fokozott igénybevételnek kitett autópálya-szakaszokon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mérlegeli a tilalom kiterjesztését más, hasonló forgalmú útszakaszokra.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

Forrás: autopalya.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes