Gyors karrier, busás fizetés: mit várnak a pályakezdők?

A friss diplomások elvárásai – mielőtt munkába állnak első munkahelyükön – nemtől függően jelentősen eltérnek. A férfiak magasabb fizetéssel számolnak, mint a nők, és vezetői pozícióra vágynak, míg a nők inkább egy adott terület szakértőjévé szeretnének válni – derül ki egy friss felmérésből.

A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 felmérés során 36 ezer pályakezdő és munkavállaló véleményét kérdezték arról, hogy szerintük mely iparágak, szakmák, cégek a legnépszerűbbek, mit gondolnak a vállalatok erősségeiről és gyengeségeiről. A kutatás során többek között arra is keresták a választ, hogy a pályakezdőkben már eleve kódolva vannak-e az eltérő fizetési és előrelépési igények, a nemi szerepek hogyan jelennek meg az első munkahelyre való beilleszkedés előtt.

Az egyik legszembetűnőbb különbség a pályakezdő férfiak és nők között a fizetési elvárások alakulása. A friss diplomások átlagosan bruttó 284 ezer forintot szeretnének keresni, viszont a férfiak magasabb fizetést tartanak reálisnak: ők átlagosan 24 262 forinttal magasabb összeget kérnek munkáltatójuktól.

Karrierjük alakulását is másképp képzelik el a férfiak, mint a nők. Tévesnek bizonyult az a feltételezés, miszerint a pályakezdők egyből főnökök szeretnének lenni, vagy több pénzt akarnak keresni, de azok a sztereotípiák beigazolódni látszanak, miszerint a férfiak inkább vezető szerepet szeretnének betölteni (17 százalék), míg a nőket ez kevésbé motiválja (9 százalék), ők inkább egy-egy terület szakértőjévé szeretnének válni. A nők a béremelést is kisebb arányban tekintik a karrier megnyilvánulásának, mint a férfiak.

A kutatás arra is kereste a választ, hogy mely tényezők fontosak a pályakezdők számára a munkahely kiválasztásakor. Nemek szerint nem figyelhető meg lényeges különbség, a négy legfontosabb szempont mindkét nem szerint a vonzó fizetés, a megbízhatóság, a szakmai fejlődés lehetősége és a csapatmunka. Utána a nőknél a munka és a magánélet kiegyensúlyozottsága következik, megelőzve a karrierlehetőséget, míg a férfiak számára a szakmai előmenetel fontosabb.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes