Győr és Sopron is éllovas a hazai tömegközlekedés modernizálásában

Pezseg a hazai közlekedési informatika: Budapesten, Győrben és Sopronban is komoly projektek indultak a hazai tömegközlekedés modernizálásáért. Az első őszi hónappal változások kezdődtek a hazai tömegközlekedés dimenzióiban – adta hírül a Nyugathír.hu.

A Nokia Siemens Networks hazai leányvállalata ebben az időintervallumban jelentette be, hogy komoly modernizációs vállalásokat tesz a hazai vasúti kommunikáció korszerűsítése érdekében, most pedig a Synergon Rendszerintegrátor Kft. kacérkodik azzal, hogy közlekedésinformatikai megoldásaival modernizálja a hazai tömegközlekedést.

Telekommunikációs világváros?

A Nokia Siemens Networks a budapesti k+f-központ részeként tervezi létrehozni globális kompetenciaközpontját, amely elsősorban a vasúti kommunikációs megoldások fejlesztésére fog koncentrálni. A cég bővítési terveiről Ésik Róbert, a cég magyarországi ügyvezető igazgatója számolt be a finn miniszterelnök, Mari Kiviniemi és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter társaságában.
Az újonnan létrehozott hazai központ nemzetközi koordinátori és tanácsadói szereplővé válik a vasúti kommunikációs megoldások területén, ezzel a gsm-r rendszer kiépítése előtt álló Magyarországnak is kiemelkedő lehetőséget biztosítva. A tudásközpont, mely a Nokia Siemens Networks vasúti ügyfeleit világszinten fogja kiszolgálni, mintegy 100 magyar mérnöknek teremt munkahelyet a gsm-r kutatás-fejlesztés területén. (A gsm-r szabvány megalkotása a Nokia Siemens Networks nevéhez fűződik, mely szabvány kutatási-fejlesztési munkáit már az 1990-es évek elején megkezdte a cég.)
„Az ország és a vállalat számára egyaránt fontos, hogy a közeljövőben Magyarországon is kiépüljön a gsm-r rendszer. Ez az alapja egy olyan modern vasúti közlekedési rendszernek, mely biztonságos, pontos, és az utasok kényelmét szolgálja" – mondta Ésik Róbert.

Nyugaton a helyzet…

Nem csupán Budapesten, de Nyugat-Magyarországon is nagy volumenű fejlesztések kezdődtek avégett, hogy modernizálják a helyi tömegközlekedést. Ez esetben a Synergon vállalásait kell kiemelnünk: Győrben már bemutatták az ott bevezetendő, országosan egyedülálló forgalomirányítási és utastájékoztatási megoldásukat, melynek bevezetése során számítógépekkel és hangos utastájékoztató rendszerekkel szerelik fel a helyi autóbuszokat. A rendszerrel mérhető és pontos teljesítményadatok állnak majd rendelkezésre, amelyek jó alapként szolgálhatnak a menetrendtervezéshez.

Nem csupán menetjegy

Az elmúlt héten a soproni közösségi közlekedést előmozdítandó megoldásait is bemutatta a rendszerintegrátor cég: a jegy- és bérletértékesítő automata berendezések nemcsak menetjegy és bérlet vásárlására, hanem akár rendezvényre történő jegyértékesítésre is alkalmazhatóak. További előnyt jelent, hogy a jegykiadó a magyar mellett német és angol nyelvű tájékoztató menüt is felajánl menetjegy vásárlásakor, ráadásul a rendszer készpénzes és kártyás fizetésre egyaránt alkalmas; kialakítása során a fejlesztő figyelembe vette a fogyatékkal élő felhasználók igényeit is.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes