GVH: Válságban is kell a verseny

A válságban is szükség van szigorú versenypolitikára a GVH versenyjogásza szerint.

A gazdasági válság teremtette kedvezőtlen környezet általánosságban nem indokolja a kartellpolitika enyhítését – hangsúlyozta Bassola Bálint, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyjogásza a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara és a Magyar-Bolgár Gazdasági Kamara által szervezett szemináriumon kedden Budapesten.
Versenypolitika a pénzügyi válság idején című előadásában Bassola Bálint rámutatott: nemzetközi kutatások szerint gazdasági válság idején a vállalatok fokozottan hajlamosak arra, hogy a túlélés érdekében versenykorlátozó magatartást tanúsítsanak, s ebből következően ilyen időszakokban nagyobb valószínűséggel alakulnak kartellek. A cégek titkos, a verseny kizárását célzó megállapodásai például arra irányulhatnak, hogy megkönnyítsék a túlkapacitások kezelését, és csökkentsék a csődveszélyt is – mondta.
A szakember arról is szólt, hogy válságos időkben a vállalkozások – piacvesztésüket megakadályozandó – nagyobb késztetést érezhetnek arra, hogy a szokásosnál agresszívabb reklámkampányokat folytassanak, mellyel azonban könnyen átléphetik a versenyjog tűréshatárát.
A GVH szakértője úgy vélte, hogy például azok a kutatási és fejlesztési, technológia-átadási megállapodások, amelyeket a vállalatok a válság hatásainak enyhítése céljából kötnek, elfogadhatóak, ám az árrögzítésre vagy piacfelosztásra irányuló kartellekkel szemben krízis idején is a legnagyobb szigorral kell fellépni. Ennek alátámasztására rámutatott: az Egyesült Államok egyes szektoraiban hosszú évtizedekig éreztette hatását az, hogy az 1930-as évek válsága idején részlegesen felfüggesztették a versenypolitika alkalmazását. Tanulmányok azt is igazolták, hogy ez évekkel meghosszabbította a Nagy Válságot (Great Depression) – húzta alá.
Bassola Bálint ugyanakkor hangsúlyozta: a versenypolitikának nem lehet célja olyan szigorú szankciók alkalmazása, amelyek eredményeként az elmarasztalt cég kiszorul a piacról, hiszen ez a GVH céljával éppen ellentétes irányú lenne. Ezért a krízis ténye enyhítő körülmény lehet a versenyfelügyeleti bírság megállapításakor – emelte ki a GVH versenyjogásza.

- mgyosz.hu –

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes