Gumiőrlő üzem épül Tamásiban

Dán technológiát alkalmazó gumiőrlő üzem épül Tamásiban. A Magyar Gumi-újrahasznosító Kft. 1,1 milliárd forintos beruházással készülő létesítményének alapkövét pénteken helyezték el a város ipari területén.

Az évi kilencezer tonna kapacitással működő, ezerkétszáz négyzetméteres üzem négy-öt hónap alatt készül el, várhatóan az év végén kezdik meg a próbaüzemet – mondta Majtán János, a kft. ügyvezető igazgatója.
A cég a dán Eldan technológiát alkalmazza majd, a gumiabroncsokat őrlés után főbb alkotóelemeire – gumi-, acél- és textilhulladékra – választják szét, majd visszajuttatják ipari üzemekbe; az így visszanyert gumit például útépítéseknél használhatják fel.

cégvezető beszámolt arról, hogy a gumiőrlő üzem egy nagyobb projekt első szakasza; később egy magyar szabadalom alapján működő technológiát is idetelepítenek. Ennek lényege, hogy zárt körben, magasnyomású vízsugárral apró szemekre bontják fel a gumihulladékot, amely nem másodlagos alapanyag, hanem regenerálható, azaz újra vulkanizálható gumi lesz. Végül gyártóüzemet terveznek építeni, ahol az itt előállított alapanyagból saját termékek készülnek.
A mostani beruházást a Gazdasági Operatív Program ötven százalékos támogatásával valósítják meg. A projekthez szükséges saját erőt egy luxemburgi kockázati tőkealap biztosítja.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes