Gombás-rizsből készül az öko-csomagolóanyag

Műanyag helyett mezőgazdasági hulladékból és gombából készít csomagolóanyagot két amerikai üzletember a polisztirén csomagolás zöld alternatívájaként. Az EcoCradle (ökobölcső) elnevezésű termék előállításához tizedannyi energiára van szükség, ráadásul üvegházgázok, például szén-dioxid kibocsátása nélkül termeszthető – közölte a 24 éves társfeltaláló, Eben Bayer. A biológiai úton lebomló csomagolóanyag végül trágyaként hasznosítható.

"Hosszú távú elképzelésünk az, hogy minden műanyagot és habot helyettesítsünk, és mérsékeljük környezetvédelmi következményeiket" – mondta Bayer. A csomagolóiparban a polisztirén alapú műanyagok ma igen elterjedtek, az amerikai hulladéklerakók teljes szemétmennyiségének 30 százalékát teszik – tette hozzá.

Az új termék mezőgazdasági hulladékból készül, például a gyapotmag, a pohánka és a rizs héjából, melyeket kötőanyagként gombaszálak tartanak össze. Az elkészítés módja: a hozzávalókat egy hétig sötétben kell tartani és szobahőmérsékleten, ennek eredményeként áll elő a kompakt, könnyű anyag, amely akár 800 Celsius-fokot is kibír. Gyártási ára körülbelül megegyezik a polisztirénével. Az EcoCradle-t már szabadalmaztatták az Egyesült Államokban, valamint 30 további országban, beleértve európai uniós tagállamokat is.

 

- afg -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes