GKI: Az euró gyors bevezetése segítene

Továbbra is a gazdaság stagnálását vetíti ez évre előre legfrissebb prognózisában a GKI Gazdaságkutató. Kilábalás, szerény növekedés csak a második fél évben várható.

Az ipar és az export már az első negyedévben nő, a munkanélküliség és a fogyasztás-visszaesés viszont ekkor tetőzik. Az év második felében szerény bővülés lesz, s az infláció érdemben lassul a kutatóintézet prognózisa szerint.
A világválságból való kilábalás sebessége és tartóssága bizonytalan, a folyamat törékeny – emelték ki a szakértők. Ennek ellenére 0,7 százalékos bővülést várnak az EU egészére, a fejlett országokban pedig majd 2 százalékosat.
Az euró gyors, 2014-es bevezetése szolgálná leginkább az ország érdekét a GKI szakértői szerint. Ez azonban az államháztartási hiány és az államadósság-ráta csökkentését, ennek eszközeként az állami szolgáltatások működési módjának átalakítását, reformját, az érdemi adómérséklés megalapozásához kiadáscsökkentést feltételez. Ugyanakkor a gazdasági növekedés és ezzel az adó- és járulékbevételek várható emelkedése ebben az esetben sem tenné szükségessé mindenhol a kiadások nominális mérséklését. A folyó fizetési mérleg külső és belső egyensúlya európai összehasonlításban kiváló lehet, az utóbbi még esetleges szerkezeti változásokhoz vállalt többletkiadások esetén is bőven az EU-átlag alatt tartható. A következő kormány gazdaságpolitikája sem mehet szembe a nemzetközi pénzvilág és intézmények elvárásaival – figyelmeztettek.
A többi kutatóintézetétől egy lényeges ponton tér el az előrejelzés: az import növekedését nagyobbnak prognosztizálják az exporténál 2010-re, ezzel összefüggésben valamivel kisebb fogyasztáscsökkenést is várnak. 2010 első felében 5 százalék felett lesz az infláció, de az év végére 3-3,5 százalék körülire csökken.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes