GENEX: 2009 rendkívül nehéz év volt, de a gyárunkat sikerült felépíteni

A Genex Cégcsoport a válság közepette is megőrizte piaci pozícióját: habár 2009-ben árbevétele csökkent, piaci részesedését még így is meg tudta őrizni. Több nagy sikeres projekt megvalósítása és pályázat elnyerése mellett a tavalyi év mérföldkövet jelent a cég életében: a Genex átadta Közép-Európa első környezettudatos klímagyárát az észak-magyarországi Perkupán.

A Genex Zrt., a hazai klíma- és légtechnikai piac meghatározó szereplőjeként úgy látja, hogy a tavalyi év a teljes hazai klímatechnikai iparág számára a túlélésről szólt. A gazdasági válság miatt beszűkült piaci lehetőségek és a meglévő piaci túlkínálat következtében jelentős verseny alakult ki a megmaradt projektek és az üzleti lehetőségek esetében. A fogyasztók szempontjából kedvező fejleményként emlegetett árverseny a klímapiacon csökkentett vállalási árakat hozott, amely megnehezítette a megbízások finanszírozását és a cégek működésének fenntartását. Ezek a folyamatok sok céget létszám- és/vagy infrastruktúra csökkentésre kényszeríttet.

Ennek ellenére a Genex úgy látja, hogy a Magyarországra begyűrűző válság hosszú távon pozitív hatásokkal is járhat: egyrészt felszívja a gyártók meglévő készleteit, másrészt konszolidálja a sok szempontból felhígult piacot. Ennek eredményeként pedig csak az erős, stabil háttérrel rendelkező, megbízható cégek maradhatnak a kínálati oldalon. Mindezekkel együtt, várhatóan 2010 is a kiélezett piaci versenyről, a piaci igények és a piaci szereplők további csökkenéséről fog szólni.

A lakossági szegmensben – ahol a nyári időszak a főszezon – a Genex véleménye szerint nem várható jelentősebb visszaesés, különösen, ha az idén nyáron az átlagnál melegebb időjárás lesz. A technológiai és az intézményi szegmensben a gazdaság lassulása miatt további recesszió prognosztizálható, elsősorban az építőipar alacsony teljesítménye miatt. Másodsorban pedig a beruházási és üzemeltetési költségek visszafogása miatt lehet csökkenésre számítani.

Az iparág jövője szempontjából a Genex Zrt. vezérigazgatója, Bántó Károly úgy fogalmazott, hogy „a mindenkori államnak nagyobb mértékben kellene támogatnia az energiatakarékos műszaki megoldások elterjedését, bevezetését, például hagyományos infrastruktúrák hőszivattyús hűtő-fűtő rendszerekkel történő kiváltására. Ez különösen a nagyobb állami intézmények esetében jelentene jelentős megtakarítást, azaz kevesebb villamos energiafogyasztást, nem beszélve a hosszú távú környezetvédelmi és gazdaságossági szempontokról”.

A Genex tavaly megőrizte piaci pozícióját, amelyet ebben a gazdasági közegben is hatalmas sikernek értékel. Árbevétele 2009-ben várhatóan 3,5 milliárd forint lesz, adózás előtti eredménye pedig 100 millió forint körül alakul. 2010-re is hasonló árbevételt várnak. A Genex amellett, hogy számos közbeszerzési pályázaton sikerrel indult és több jelentősebb projektet határidőre maradéktalanul teljesített, 2009-ben felépítette saját klímagyárát, amely egyben Közép-Európa első környezettudatos klímagyára is. A gyárra alapozva a Genex saját termékekkel akar piacra lépni, hogy ezzel tovább erősítse piacvezető pozícióját.

- Genex -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes