GE fényforrás üzletág: konzultáció a munkavállalók képviselőivel

A General Electric (GE) Fényforrás üzletága a mai napon tájékoztatta a munkavállalók képviselőit a magyarországi fényforrásgyártás átszervezésének 2011. évre tervezett lépéseiről és egyidejűleg konzultációt kezdeményezett a tervezett intézkedésekről – írják sajtóközleményükben.

Mint ismeretes, a fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások miatt a 2009 októberében bejelentett két éves átalakítási program szerint mindösszesen 2570 munkahely megszűnésével számoltak. Most azonban úgy tűnik, az elmúlt évben indított beruházásokkal, illetve a termelés átcsoportosításával a vállalat mégis meg tud őrizni 461 munkahelyet.

A fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások miatt a GE Fényforrás üzletága 2009. október 28-án ismertette a magyarországi termelést érintő terveit. Az átszervezés keretében az üzletág 2010-2011 során leállítja az Európai Unió energiahatékonysági szabályozása által érintett lámpatípusok – a magas energiafogyasztású hagyományos izzólámpák és egyes fénycsövek – gyártását. Az iparág átalakulására reagálva a GE fényforrás üzletága 2007-től kezdődően világszerte átszervezte gyártótevékenységét, a hazai termelés átalakítására kidolgozott kétéves program is ennek a globális folyamatnak a része.

2009. október 28-án, a kétéves program keretében 2570 munkahely megszüntetését jelentette be a vállalat. 2010-re 1241 munkahely megszüntetését tervezték, ebből idén 1071-et hajtanak végre. A 2011-es terv 1329-ről a jelenlegi tervezet szerint 1038-ra módosul.

"Nehéz intézkedéseket kell hoznunk, a globális piac átalakulása miatt számos kiváló kollégánktól leszünk kénytelenek megválni, ugyanakkor az eredeti tervvel ellentétben mégis sikerül megőrizni 461 munkatársunk állását" – mondta Phil Marshall, a GE fényforrás üzletág európai elnök-vezérigazgatója.
"A hagyományos izzók eltűnésével gyökeresen megváltozik a fényforrások piaca, a fogyasztók egyre inkább az energiatakarékos lámpákat keresik. Az elmúlt közel egy évben számos erőfeszítést tettünk, hogy vevőink igényeihez igazítsuk termelésünket, jelentős beruházással bővítettük például a halogén lámpák volumenét."

Együttműködés az érintett munkavállalók mielőbbi elhelyezkedése érdekében
"Természetesen mindent megteszünk az átszervezéssel érintett dolgozók támogatása, mielőbbi újra-elhelyezkedésük elősegítése érdekében. Ebben a kormányzat és munkavállalóink képviselői, a szakszervezetek és üzemi tanácsok is partnereink" – tette hozzá Phil Marshall.
A vállalat és a munkavállalók képviselői a tavaly bejelentett, 2 évre szóló megállapodása alapján a GE Fényforrás üzletága a Munka törvénykönyvében előírtnál kedvezőbb juttatásokat biztosít az átszervezéssel érintett munkavállalóknak.

A fényforrás üzletág vezetői a kormány képviselőivel is folyamatosan egyeztettek, az illetékes munkaügyi központ, a munkáltató és a munkavállalók képviselői bevonásával Munkába helyezést Elősegítő Bizottságokat (MEB) alakítottak. Az érintett munkavállalók a MEB-ek által kialakított, személyre szabott szolgáltatási csomagból választhatják ki a számukra megfelelő szolgáltatásokat.

Az átszervezés a magasabb hozzáadott értéket képviselő termékekre koncentrál
A fényforrás iparág átalakulására reagálva a GE fényforrás üzletága már a világ több pontján átszervezte gyártótevékenységét. 2007 óta az Egyesült Államokban, Kínában, Dél-Amerikában és Kanadában is jelentettek be létszámcsökkentést vagy gyárbezárást, az elmúlt két évben több észak-amerikai üzem bezárásáról is döntöttek.
"Magyarországi tevékenységünket a jövőben elsősorban a magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek, így a gázkisüléses, köztük a városi világítást biztonságosabbá és hatékonyabbá tevő, modern kerámia fémhalogén lámpák, az energiatakarékos halogén lámpák és kompakt fénycsövek termelésére koncentráljuk" – mondta Phil Marshall a GE fényforrás üzletág európai elnök-vezérigazgatója.

A GE Appliances & Lighting fényforrás üzletága Magyarországon hat városban hét gyárat üzemeltet. Mint ismeretes, ezek közül a váci fényforrásgyárban jövőre leáll a termelés. Budapesten van az üzletág Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) regionális üzleti központja, illetve Globális Fényforrás Technológiai Központja, ahonnan magyar mérnökök irányítják a jövő fényforrásainak fejlesztését. Az üzletág a termelés átalakítása után is mintegy 6000 munkavállalót foglalkoztat majd a hazai fényforrásgyártásban.

forrás: hrportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes