Gazdaságfejlesztés Záhonynál

A záhonyi komplex gazdaságfejlesztési program keretében áprilisban indították el az első útépítést Tuzsérnál, a 4-es főút és a logisztikai térség tengelyét jelentő 4145-ös út között. Ezzel megkezdődött az Új Magyarország fejlesztési terv egyik kiemelt beruházásának a megvalósítása.

A program infrastruktúra-fejlesztése 32,5 milliárd forintos költségből valósul meg. Közel 28 milliárd forintért a közúti, vasúti, ipari termelői és logisztikai infrastruktúrát fejlesztik a körzetben, 16 települést érintően. Nagybefektetők is jelentkeztek már – értesült lapunk –, így az ukrajnai Vorskla Steel cégcsoport, amely a tervek szerint 650 millió eurós befektetéssel acélhengerműgyárat hozna létre a Fényeslitke és Komoró közötti intermodális ipari-logisztikai parkban. Szó van egy 20 megawattos erőmű magyar beruházó általi felépítéséről is, Tiszabezdéd határában.
A záhonyi program célja, hogy a meglévő alapokon egy olyan infrastruktúrával rendelkező gazdasági térség alakuljon ki, amely támogatja a logisztikai ipar – elsősorban áruelosztó központok –, továbbá a nyersanyag- és félkésztermékipar letelepedését, működését. Ennek megfelelően pedig ki tudja használni az európai szállítási útvonalak jellegéből adódó kedvező elhelyezkedését. A feladat tehát a záhonyi térségben meglévő vasúti, közúti és vízi szállítási lehetőségek fejlesztése, kiépítése, a kis- és középvállalkozások támogatása, valamint a foglalkoztatottság és a jövedelemszerző képesség növelése oktatási, képzési programok beindításával.
Egy nemzetközi árufuvarozási tanulmány a vasúti átkelőhely forgalmára a jövőben a szlovákiai Ágcsernyővel együtt 2020-ig 80–150 százalékos növekedést jelzett. A záhonyi térség a gazdaságfejlesztési program segítségével még inkább alkalmas lesz logisztikai, áruelosztó központok kialakítására. Elsősorban azon cégekre számít, amelyek Magyarországon keleti nyersanyaggal (például vasipar, műtrágyagyártás) dolgoznak.
A program elemei
Intermodális közforgalmú ipari-logisztikai terület kialakítása Fényeslitke–Komoró térségében
– A projekt egy közel 170 hektáros iparterület külső infrastruktúrájának (vízellátás, csatornázás, szennyvíztisztítás, csapadékvíz-elvezetés, széles és normál nyomtávú vasúti megközelítés, távközlés, gáz- és villamosenergia-ellátás) fejlesztését tartalmazza.
A belső infrastruktúra rekonstrukciója
Útfejlesztés
– Záhony térség belső közúti infrastruktúrájának az ipari, logisztikai beruházásokkal összehangolt fejlesztése.
I. KÖZOP-finanszírozásból
– Záhony–Tiszabezdéd–Fényeslitke elkerülő út, átkötés a 4-es főúthoz Komorótól délre, komorói, tiszabezdédi elkerülők, 4145-ös jelű út felújítása a két település között.
II. ÉAOP-finanszírozásból
– A 38 143-as, illetve 4112-es jelű utak felújítása – a 4-es főút és Mándok-bejárat között a tervek szerint még az idén elkészül.
– Ipari, logisztikai kapacitásokat feltáró új út építése Tornyospálcán.
– E programelem segítségével egy korábbi földút vonalán mintegy 1,6 km-es önkormányzati út épül ki a 4111-es út és a tornyospálcai rakodó között. Ezzel a község egyik utcája, ahol többek között az iskola is működik, mentesül a nehéz tehergépjármű-forgalomtól.
Vasútfejlesztés
KÖZOP-finanszírozásból
– Az árufuvarozási határátmenetet biztosító széles és fonódott nyomtávú vágány felújítása az országhatár és Eperjeske fogadóállomás között, továbbá Eperjeske fogadóállomás négy vágányának és Eperjeske rendező hat vágányának átépítése.
– Az árufuvarozási és logisztikai kapacitásokat kiszolgáló vontatóvágány-hálózat felújítása. – Záhony, országhatár–Komoró vonalszakasz.
– Eperjeske rendező pályaudvar–Tornyospálca átrakó vonalszakasz.
– Záhony–Eperjeske rendező pályaudvar közötti Delta vonalszakasz.
Kkv-akcióprogram pályázati lehetőségekkel
Képzési akcióprogram pályázati lehetőségekkel
Terület- és településrendezési tervezés 16 településre vonatkozóan
– Közbeszerzési eljárás alapján 16 település új fejlesztési koncepciója és szerkezeti terve elkészült. Ezek együttesen adják a program közvetlen hatásterületének (16 település) területfejlesztési koncepcióját és szerkezeti tervét.
Forrás: VG-gyűjtés

A cikk részletei –>

- vilaggazdasag.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes