Gazdaság és társadalom, 2009. január–július

A globálissá vált pénzügyi válság reálgazdasági hatásainak kibontakozásával a magyar gazdaság teljesítménye tovább csökkent. A bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi részletes adatai szerint a gazdaság teljesítménye a második negyedévben – a múlt év azonos időszakához viszonyítva – 7,5%-kal csökkent.

Az első negyedévi 6,7%-os visszaeséssel együtt a GDP I. félévi szintje 7,2%-kal (naptárhatás kiszűrésével 6,8%-kal) kisebb volt az egy évvel korábbinál. Visszaesés jellemezte mindkét negyedévben az Európai Unió és az Egyesült Államok gazdaságát is, annak mértéke azonban kisebb – 4–5, illetve 3–4% közötti – volt, mint a hazai termelés csökkenése.
A termelés oldaláról vizsgálva, az árutermelő ágazatok hozzáadott értéke az I. félév átlagában 16%-kal csökkent. Ezen belül az elmúlt években a gazdaság húzóerejét jelentő ipari ágazatok teljesítménye – a gazdasági recesszió következtében szűkülő exportlehetőségek miatt – 18,5%-kal visszaesett. A mezőgazdaságban az előző évi magas bázishoz mérten idén az első hat hónap átlagában 17%-os csökkenés következett be. Az építőipar hozzáadott értéke ugyanakkor – elsősorban a metróépítési és az útépítési munkáknak köszönhetően – megközelítette az egy évvel korábbi szintet.
A szolgáltató ágazatok teljesítménye a nemzetgazdaság egészére jellemzőnél kisebb mértékben, 3,2%-kal csökkent. Ezen belül a háztartások fogyasztásának szűkülésével összhangban, jelentős visszaesés (–7,4%) figyelhető meg a kereskedelem, szálláshelyszolgáltatás, vendéglátás ágazatokban. Az ipari termelés csökkenése a szállítás, raktározás, posta, távközlés ágazatokat is negatívan érintette, hozzáadott értékük 5,0%-kal csökkent. A pénzügy, ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatások területén 3,1%-os elmaradás mutatkozott. A jellemzően állami finanszírozású szolgáltatások hozzáadott értékének volumene 0,3%-kal emelkedett.

További részletek –>

- ksh.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes