Formálódik az uniós Duna-stratégia

Végső fázisba jutottak az Európai Bizottságban azok az előzetes konzultációk, amelyek az uniós Duna-stratégia kidolgozását célozzák – közölte szerdán egy brüsszeli szemináriumon Eva Nussmüller, az unió legfőbb végrehajtó testületének regionális politikával foglalkozó illetékese.

image

Mint mondta, a bizottságban felvázolt elképzeléseket hamarosan megküldik a kormányoknak, és a nyári szünet után, ősszel várják a visszajelzéseket.
A Duna mentén fekvő uniós és nem uniós országok makroregionális fejlesztési együttműködésére irányuló stratégiát a tervek szerint a jövő év első félévében, a soros magyar EU-elnökség időszaka alatt fogják hivatalosan jóváhagyni. Az elképzeléshez a balti térség fejlesztéséről nemrég elfogadott uniós stratégia szolgált kiindulópontként.

A Duna-stratégia előkészítésében érintett országok brüsszeli külképviseleteinek közös szervezésében szerdán szemináriumot tartottak, és áttekintették, milyen együttműködési formák lehetnek a leginkább célravezetőek a makrorégió gazdasági fejlesztése, a vízi közlekedés és szállítás lehetőségeinek jobb kihasználása, ugyanakkor pedig a természeti környezet minél teljesebb megőrzése érdekében. A Duna-projektet nem akarják leszűkíteni a gazdaságra és a környezetvédelemre: azon túl, hogy a turizmus fejlesztése gazdasági érdek is, helyet kap majd a stratégiában a kulturális és tudományos együttműködés, a makrorégió sokszínűségének felvirágoztatása, a népek közötti megértés javításának politikai szempontja is. Erhard Busek volt osztrák alkancellár, a "Duna-régió és Közép-Európa Intézete" elnevezésű intézmény elnöke hangsúlyozta a szemináriumon, hogy a program lehetőséget kínál az EU-hoz még nem csatlakozott Horvátország, illetve Szerbia bevonására is a közös projektekbe. A Duna-stratégiának - mondta – az is célja, hogy "az európai szomszédság szellemében" rendezzék a makrorégión belül még kitapintható feszültségeket.

Forrás: ma.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes