Fontos az ipari parkok szerepe a válságkezelésben

Kiemelt szerep juthat az ipari parkoknak a gazdasági válság kezelésében – mondta el Tóth János, az IPE – Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesület elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön.

Kiemelte: az ipari parkok már a kilencvenes években is jelentős teljesítményt nyújtottak a válságkezelésben, a hátrányos helyzetű térségek társadalmi-gazdasági problémáinak megoldásában, ezért úgy vélte, hogy az ipari parkokat be kell vonni a helyi közösségeket támogató, társadalomért felelősséget vállaló munkába.

Az IPE elnöke rámutatott: az egyesületnek az elmúlt 15 év tapasztalati alapján számos olyan javaslata van, amelyek az ipari parkok révén versenyképesebbé tennék a magyar gazdaságot a válság után.

Tóth János hangsúlyozta: kiemelten fontos lenne a magyar gazdaság számára, ha a szellemi bázist, és ezen belül is kiemelten az egyetemeket, bekapcsolnák a gazdasági életbe innovációs, tudományos parkok hálózatának kiépítésével, és a szolgáltatások kiterjesztésével kutatás-fejlesztési ügyekre is.

Hozzátette: a kormányzatnak rendkívül fontos feladata, hogy megismertesse az oktatási, a képzési, és a kutatás-fejlesztési hátteret a kis- és középvállalati szektorral. Emellett a civil szervezeteket is segíteni kell kormányzati szinten is, hogy hatékonyabban tudjanak részt venni a partnerség és a társadalmi párbeszéd feltételeinek kialakításában.

Az IPE javaslatai között szerepel Budapest nagyvárosi régió kialakítása is, amely előrelépést jelentene az infrastruktúra koordinált fejlesztésére, az erőforrások hatékonyabb felhasználása, és a partneri kapcsolatok kiépítése terén.A nagyvárosi térség az IPE szerint szorosan kapcsolódna az Európai Unió Duna Régiójához és a magyar főváros száz kilométeres körzetét ölelné fel, erősítve Hatvan, Kecskemét, Dunaújváros, Székesfehérvár, Tatabánya és Esztergom szerepét a gazdaságban.

Az egyesület emellett a szomszédos országokkal közösen kialakított határokon átnyúló nagyvárosi térségek kialakítását is szorgalmazza.

Tóth János aláhúzta: becsült adatok szerint 2009-ben 210 ipari park működik Magyarországon, amelyek 3.700 vállalkozást és 210 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. A vállalkozások beruházásainak értéke az elmúlt 12 évben 2.500 milliárd forint volt, míg árbevételük elérte a 10.000 milliárd forintot.

- mfor.hu –

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes