Fokozott nyári rendőri jelenlét az autópályákon

A rendőrség ebben ebben az évben is kiemelt figyelmet fordít a magyar gyorsforgalmi úthálózat és a határátkelőhelyek fokozott nyári rendőri ellenőrzésére – tájékoztatott az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB).

 

 

 

A nyári idegenforgalmi időszakban – figyelemmel a hazánkba látogató, illetve az országon átutazó nagyszámú külföldi állampolgárra, valamint a hazai turistákra – különösen a hétvégi időszakban jelentősen megnövekszik az autópályák, azon belül is az M7 autópálya, az M1 és M7 autópályák közös szakaszának, valamint az M0 autóútnak a forgalma. A forgalomnövekedés jellemzően a hétvégét megelőző utolsó munkanapokon, a délutáni órákban a fővárosból kifelé haladó, az utolsó pihenő vagy munkaszüneti napon pedig a főváros irányába haladó pályaoldalon jelentkezik. Ez gyakran forgalomtorlódáshoz, nem ritkán "dugók" kialakulásához vezet.

Minden határszakaszon már a nyár kezdetétől emelkedni fog a vendégmunkások és turisztikai céllal utazók átlépésének a száma, azonban a határátkelőhelyekre érkező forgalom tetőpontja (figyelemmel a 2010. július 30. – augusztus 01-i hétvégén megrendezésre kerülő Forma 1 Magyar Nagydíjra) július utolsó hetétől várható. Tekintettel a fentiekre a rendőrség ebben az évben is kiemelt figyelmet fordít a magyar gyorsforgalmi úthálózat és a határátkelőhelyek fokozott rendőri ellenőrzésére. Különösen azon szakaszokon, ahol a hétvégi időszakban nagyarányú forgalmi fennakadások, illetve torlódások keletkezhetnek. Az autópályákon jelentős számban fordulnak elő olyan jogsértések, amelyek veszélyeztetik a közlekedés biztonságát. Ez különösen igaz a nyári idegenforgalmi idényben a hétvégi időszakokra, amikor a forgalom jelentős növekedésének következményeként torlódások alakulnak ki, amelynek során a járművek csak igen lassan tudnak előre haladni.

Ezekben a forgalmi szituációkban egyes járművezetők a közlekedési szabályokat semmibe véve szabálytalan közlekedéssel próbálnak előnyt szerezni, és előbbre jutni. Ezek a jellegzetességek fokozottan jelentkeznek az M1, M7 autópályán, az M0 autóúton, illetve az M3 autópálya gödöllői szakaszán, így ezen szakaszok ellenőrzésére a nyári hónapokban kiemelt figyelmet fordít a rendőrség. A közlekedési balesetek jelentős része tulajdonítható annak a néhány felelőtlen járművezetőnek, aki a többi közlekedőt is irritáló módon erőszakolja ki magának a gyorsabb haladást, ezáltal a közlekedési fegyelmet is rombolva. A kialakult közlekedési balesetek megbénítják az autópálya forgalmát, a hosszas várakozások, a terelésekben eltöltött idők, valamint a kedvezőtlen időjárási körülmények a szabálytisztelő állampolgárt is türelmetlenné teszik, ezért a torlódások felszámolásához fontos érdek fűződik.

A veszélyeztetett időszakban a balesetek bekövetkezése, kockázatának csökkentése, a gépjárművezetők jogkövető magatartásának kikényszerítése érdekében fokozott rendőri jelenlétet biztosít a rendőrség az érintett útvonalakon. A forgalomellenőrzés alkalmával az autópálya alosztályokon rendszeresített valamennyi sebességmérő berendezést üzemeltetni fogjuk. Az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítunk a forgalomtorlódások esetén a műszaki leállósávban szabálytalanul közlekedő járművek kiszűrésére és vezetőik felelősségre vonására. Fokozott figyelemmel leszünk az autópálya mentén levő parkolók és pihenőhelyek közrendjére, közbiztonsági helyzetének alakulására.

Az autópályán szolgálatot teljesítő járőrök folyamatosan figyelemmel fogják kísérni a forgalom dinamikáját, és amennyiben torlódást észlelnek a rendelkezésre álló eszközökkel a lehető legrövidebb időn belül megszüntetik azokat. A forgalom áramlásának elősegítése, a közlekedési események figyelemmel kísérése érdekében a rendőrség indokolt esetben a légirendészet támogatását is igénybe fogja venni. Az esetlegesen bekövetkező balesetek helyszínén a gyors és határozott intézkedést követően a pályatestet a lehető legrövidebb időn belül szabaddá tesszük. Kérünk minden közlekedőt, hogy mielőtt útnak indul lehetőség szerint kísérje figyelemmel a híradásokat, és tájékozódjon az adott útszakaszon várható forgalmi torlódásokról.

A nyár még csak most kezdődött és a forgalom várhatóan tovább fog növekedni. Ezért kérjük, hogy figyeljenek egymásra, legyenek partnerek a közlekedésben és tartsák meg a közlekedési szabályokat. Mindig tartsanak megfelelő követési távolságot, és ne lépjék túl a megengedett sebességet. Közlekedésbiztonsági szempontból nagyon fontos, hogy a passzív biztonsági eszközöket (biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer) rendeltetésszerűen használják.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes