Félmillió magyar van munka nélkül

Májusban 556.200 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, számuk a válság kitörése óta először csökkent éves összehasonlításban, 2009 májusához képest 1,4 százalékkal – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) munkaerő-piaci statisztikájából.

Áprilishoz képest 45.300-zal – 7,5 százalékkal – csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, és minden magyarországi régióban kevesebb lett a munkakereső. Az ÁFSZ adatai szerint Nyugat-Dunántúlon és Dél-Dunántúlon volt a legnagyobb mértékű relatív csökkenés áprilishoz képest, ahol 9,4 illetve 9,3 százalékkal esett vissza a nyilvántartott álláskeresők száma.
Az idén májusban a nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 568.300 volt, így a kiigazított adatok szerint májusban 13,8 ezerrel csökkent az álláskeresők száma.
A munkaügyi kirendeltségekhez ugyanakkor kevesebb, 40.400 új állást jelentettek be a munkáltatók, ami az előző hónaphoz képest négyezres, 9 százalékos, tavaly májushoz képest pedig 2,1 százalékos csökkenést jelent.
Az újonnan bejelentett állások 49,5 százaléka volt nem támogatott álláshely és 50,5 százaléka pedig támogatott foglalkoztatás. Tavaly ilyenkor ez az arány a nem támogatott állások esetében 36,2 százalék, míg a támogatott álláshelyek esetében 63,8 százalék volt. Májusban az új nem támogatott állások legnagyobb részét a fémfeldolgozási termékek gyártása, az egyéb gazdasági szolgáltatás, az építőipar, a mezőgazdaság és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén kínálták a munkáltatók.
Az ÁFSZ adatai szerint a májusi zárónapig összesen 26.000 állás maradt betöltetlen.
A pályakezdő álláskeresők száma 9 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest. A májusban a regisztrációba belépő pályakezdők száma az előző hónaphoz képest 8,1 százalékkal csökkent. Egy hónap alatt a számuk minden régióban csökkenést mutatott és Nyugat-Dunántúlon esett vissza a legnagyobb mértékben, 11,2 százalékkal. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,2 százalékos értéket mutatott, míg tavaly ilyenkor 7,6 százalék volt.
A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya májusban 12,7 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke 1 százalékponttal, míg a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatóé 0,6 százalékponttal csökkent.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált legfrissebb adata 11,8 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2010. február-áprilisra, a 15-74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték az egy hónappal korábban publikált adathoz képest stagnálást mutat és 1,9 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.
2010. májusban 16 cég, összesen 543 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein, áprilishoz képest 465 fővel, több mint 46 százalékkal csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009 májusi bejelentések létszámtartalmához képest még jelentősebb, csaknem 80 százalékos volt a csökkenés.

 

Forrás: HRPortál.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes