Felszámolás alatt az EMFESZ, Góczi meglepődött

Eddig nem kapott hivatalos értesítést az EMFESZ a felszámolási döntésről, csupán a cégkivonatból értesültek a meglepő hírről

Felszámolják az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t – tudta meg a Gazdaság.hu. A felszámolásra irányuló kérelmet még 2011. augusztus 16-án nyújtották be. Tekintettel az ”ügy tárgyi súlyára” és a szükséges szakértelemre, a bíróság az elektronikus kijelölési rendszertől eltérően jelölte ki a TM – Line Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Zrt.-t. Az adóssal szembeni követeléseket 40 napig lehet benyújtani.

Az MTI-nek nyilatkozó Góczi István vezérigazgató azt mondta, meglepte őket az ellenük indított felszámolási eljárás, pláne, mert a Fővárosi Törvényszék felfüggesztette a Kúria korábban, a cég eladását jogtalannak minősítő döntését. Hozzátette, eddig nem kaptak hivatalos értesítést a felszámolási döntésről, csupán a cégkivonatból értesültek ma róla. Bár tudták, hogy vannak hasonló próbálkozások, de erre nem számítottak. Arról nincs információjuk, hogy ki indította az eljárást.

A Gazdaság.hu szerint a felszámolás megindítása furcsa módon esik egybe azzal az időszakkal, mikor ítélet várható a Moszkvai Kereskedelmi Kamara választott bíróságától. Ezt korábban március 20. és 30. között valószínűsítették. Az Emfesz tulajdonjogát firtató keresetben meghozandó ítéletet a magyar jog is elismeri.

Az Emfesz tulajdoni jogállásáról a Kúria februárban hagyta jóvá a tavalyi másodfokú ítéletet, mely szerint Góczi István ügyvezető jogtalanul adta el a cég tulajdonjogát a svájci bejegyzési RosGas AG-nek, a Mabofi Holdingstól kapott tejhatalmú megbízás ugyanis elidegenítésre nem vonatkozott. A februári ítélet szerint, ha egy külföldi bíróság másként dönt az Emfesz tulajdonjogáról, akkor az lesz a mérvadó.

Az Emfesz a magyar piacon a második legnagyobb gázkereskedő volt, de 2011. január 5-én a Magyar Energia Hivatal felfüggesztette a cég gázkereskedői engedélyét, mert a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. felfüggesztette az Emfesszel kötött szerződést. Végül a hivatal bevonta az Emfesz engedélyét.

Forrás: Gazdaság

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes