Felére csökkent a forgalomba helyezett új autók száma

Átlagosan feleannyi új gépjárművet helyeztek forgalomba az idei év első negyedévében Magyarországon, mint a tavalyi hasonló időszakban.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint az új személyautók forgalomba helyezésének száma ötvenöt százalékkal, a kishaszon járműveké ötvenhat százalékkal, a nagyhaszon járműveké negyvenöt százalékkal, míg a motorkerékpároké negyven százalékkal esett vissza 2010. január-márciusban, az előző év első negyedévéhez viszonyítva. Ennek eredményeként az idei első három hónapban 10210 személyautót, 1689 kishaszon járművet, 133 nagyhaszon járművet és 488 motort helyeztek forgalomba.
A jelentős csökkenés elsősorban azért következett be, mert tavaly az év első harmadában a kereskedők nagy árengedmények mellett készletcsökkentő akciókat hajtottak végre, amelyek csak 2009 áprilisában-májusában futottak ki. Emiatt a MGE arra számít, hogy május végéig tovább csökkenhetnek az új gépjárművek forgalomba helyezési adatai az előző év hasonló időszakához képest, és ez után is csak egy enyhe emelkedés mehet végbe ezen a területen.

Az MGE rámutatott: a személyautók piacán továbbra is a céges, illetve flottaeladások domináltak az idei első negyedévben. Ez a tendencia a válság kezdete óta áll fenn, és mindaddig megmarad, ameddig az ügyfelek hitelfelvételi kedve vissza nem tér. Ez pedig nagymértékben függ attól, hogy a válságból való kilábalás, a munkahelyek megőrzése, illetve számának gyarapodása mikor válik érzékelhetővé. Az egyesület becslése szerint a folyamat megindulása tavasz végétől várható.
A nagyhaszon járművek területén a járműveket használó gazdasági szereplők helyzete még nem javult annyira, hogy ez a piac jelentősen meginduljon. A fellendülés érzékelhetősége, illetve megjelenése a vásárlásokban várhatóan a második félévben következik be. A motorkerékpárok területén a személygépkocsi szegmenshez hasonló jelenségek figyelhetők meg azzal a különbséggel, hogy itt a flottaeladások szerepe elhanyagolható. A motorkerékpár piac szezonalitása miatt az első negyedévi eladások jelentős részét a márciusi tette ki.
A 2010. március elsejével hatályos vevőfinanszírozással kapcsolatos kormányrendelet (a körültekintő lakossági hitelezésről) és a PSZÁF által kiadott ajánlás tovább szigorította a feltételeket, ami a gépjármű forgalmazás területén – elsősorban a magánszemély ügyfelek esetén – jelentős nehézségeket okoz. Az MGE szerint a piac erre várhatóan úgy reagál majd, hogy amennyiben az ügyfelek hitelfelvételi kedve fokozatosan visszatér, megerősödhetnek olyan finanszírozási megoldások, mint a forint alapú pénzügyi lízing és esetlegesen a tartós bérlet.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes