Feléled a hazai buszgyártás

Tizenkilenc társaság részvételével megalakult a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter.

Az alulról szerveződő, kormányzati támogatással létrejött szakmai szervezet célja, hogy felélessze a magyar buszgyártást, a közlekedési vállalatok igényeit Magyarországon gyártott buszokkal elégítse ki – áll a közleményben.

Évi 1000-1500 busz gyártására lenne lehetőség a jelenlegi forrásokkal Magyarországon dr. Fórián István, az Autóbusz rekonstrukciós Program miniszterelnöki megbízottja szerint. Ennek fele a hazai – mintegy kilencezres – buszpark felújítását, másik fele az exportigények kielégítését szolgálhatná.

A hatékony működés akadálya lehet, hogy Magyarországon jelenleg 5-6 buszgyártó kisüzem működik, amelyek saját fejlesztéseiken dolgoznak; a klasztertagoknak ki kellene fejlesztenie egy típuscsaládot, amellyel versenyképesssé válhatnak a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt – hívta fel a figyelmet Fórián. A hazai járműgyártás bázisának tekintett Ikarus háttere miatt is megéri újjáéleszteni a buszgyártó ipart a szakember szerint, aki úgy véli, a mostani együttműködés a gyártó- ás beszállítóipart is megerősítheti. Az Ikarus fennállása során 83 országba exportált 295 ezer autóbuszt.

Mester Zoltán versenyképességért felelős szakállamtitkár szerint korábban számos megkeresés érkezett több volt Ikarus-célországból – ez is igazolja, hogy a hazai buszgyártásnak van piaca. A klaszter a hazai megrendelések révén versenyképessé válhat, s később a nemzetközi piacra is kiléphet.
Mester hangsúlyozta, hogy a klasztertagok ne számítsanak állami támogatásra, egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a piaci igényekre válaszul az MFB nemrég új, a közösségi közlekedésfejlesztést célzó hitelprogramot indított.

A klasztert alapító cégek:
Alfa Busz Projekt Kft.
Auto Rad Controlle Kft.
I-Cell Kft.
Ik Fémtechnika Kft.
Ik Járműtechnika Kft.
Ikarusbus Kft.
Jáfi-Autókut Kft.
Kti Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.
Liberatus HUngary Kft.
Magyar Autóbusgyártó Kft.
Nor-Service KFt.
Omnex Kft.
Orosházaglas Kft.
Rába Jármű Kft.
Silex Kft.
Trezor-Liktor Zrt.
Tüv-Nord Kft.
Vill-Cad Kkt.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes