Felfutást várnak a horvát kikötőkben

Épül az óceánok luxusóriása

Az Adriai-tenger horvát kikötőiben tavaly kevesebb óriás tengerjáró hajó kötött ki, és csökkent a dunai luxushajók forgalma is, az idén azonban újból növekedésre számítanak Horvátországban a nemzetközi hajós körutazások terén – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában

A horvát nemzeti turisztikai szervezet becslése szerint a Horvátországba irányuló hajós körutazásokból mintegy 32 millió euró bevétel származik, a következő tíz évben azonban akár a 200 millió eurót is elérheti a nemzetközi hajós forgalomból befolyó közvetlen és közvetett bevétel.

 

A horvát statisztikai hivatal (Crostat) adatai szerint az Adria horvát kikötőibe 2009-ben 754 óriás tengerjáró hajó érkezett, 8,3 százalékkal kevesebb, mint a megelőző évben. A hajókon 5,3 százalékkal több, összesen 989 ezer vendég látogatott az országba.
A tengerjárók közül a legtöbb – szám szerint 159 – bahamai zászló alatt futott, a legtöbb, közel 302 ezer utas azonban Olaszországból érkezett. Az óriás hajók legnagyobb része Dubrovnikban kötött ki.

A Dubrovniki Idegenforgalmi Közösség összesítése alapján 2009-ben 627 tengerjáró hajón 846 ezer turista érkezett az ENSZ világörökségi védettsége alá tartozó kikötővárosba. A tengerjárók utasainak száma alapján Dubrovnik a világon a 10. leglátogatottabb tengeri kikötő, a Földközi-tenger térségében csupán Nápoly és Livorno előzi meg. Az adriai városban az idén 7,5 százalékos vendégszám-növekedést várnak a tavalyihoz képest.

Nemcsak a tengeri, hanem a dunai hajós körutakat illetően is növekedést várnak idén a horvátországi kikötőhelyeken, Vukovárban és Eszéken. A külföldi hajóstársaságok luxushajói – legtöbbször egyesült államokbeliekkel és németekkel a fedélzetükön – jellemző módon a Magyarország-Románia-Magyarország útvonalon hajóznak.
Vukovár kikötőjében – ahová 2004-ben érkezett az első folyami luxushajó – tavaly 138 úszó szálloda horgonyzott le, fedélzetén 16 ezer vendéggel, ami 2008-hoz képest 6, illetve 15 százalékos visszaesés. Eszékre 2009 nyarán hajózott be először modern folyami személyszállító, 2010-ben azonban már 50 hajó, és rajtuk mintegy hétezer turista érkezésével számolnak ebben a dunai kikötőben.


Forrás: MTI/Menedzsment Fórum

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes