Fél pénz autópályákra

Útfelújítás – Az ÁAK gyors lesz és észrevétlen

Megspórolt a kormány 2,4 milliárd forintot a magyar sztrádákon. Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. 2011-ben mintegy nettó kétmilliárd forintot, tavalyi kerete kevesebb mint a felét költheti a gyorsforgalmi utak áprilisban induló fenntartási és felújítási programjában szereplő beruházásokra.

Ennek ellenére a cégnél azt ígérik: gyorsak lesznek, és az autósok nem éreznek majd semmit. A kiadáscsökkentés az ÁAK közlése szerint azzal jár, hogy a rendelkezésre álló pénz túlnyomó részét karbantartásra költik. Az autópályák burkolatának, hídjainak felújítására a korábbi évek gyakorlatától eltérően a szakmailag indokoltnál jóval kevesebb forrás marad. Az állami gyorsforgalmi úthálózatért felelős cég összehasonlító adatai szerint 2006-ban kilencmilliárd, 2007-ben 5,6 milliárd, míg 2008-ban nettó 6,7 milliárd forint jutott a rekonstrukciós munkálatokra.

A legnagyobb burkolat-helyreállítási munkákkal az M1-es autópálya 12-es és 64-es kilométerszelvénye között találkozhatnak majd a közlekedők. Bicske térségében szeptember és október között a haladósáv aszfaltrétegének cseréje mellett az alapréteg megerősítését fogja elvégezni a megbízott kivitelező. A rekonstrukció alatt a hosszabb idejű lezárások esetén is irányonként két sáv áll majd az autósok rendelkezésére, így elkerülhetők lesznek a nagyobb torlódások és fennakadások. Nagy felületű burkolatjavításra ezenkívül még az M0-s autóút déli szektorában, valamint az M3-as autópálya emődi térségében kell számítani az idén.

Az ÁAK 2011-re két nagyobb csomópont-felújítási munkát ütemezett be. Az egyik helyszín az M3-as autópálya gödöllői csomópontjának jobb oldala, a másik pedig az M7-es autópálya 63-as kilométerszelvényénél.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes