Fekete pontok Brüsszeltől

image

Hiányosságokat talált az Európai Unió a magyarországi vasúti és az árampiaci szabályozásban – írja Világgazdaság.

Több millió eurós bírság vár Magyarországra, mert Brüsszel szerint nem tartunk be néhány – az első vasúti csomag rendelkezéseit és az árampiaci szabályozást érintő – uniós elvárást. Emiatt június 24-én eljárás indult Magyarország ellen, ahogyan vasútügyben további 12, áramügyben pedig 19 tagország ellen is.
Maga az Európai Bizottság úgy fogalmaz: az érintett országok elmulasztották az EU vasúti piaca verseny előtti megnyitásának alapjául szolgáló uniós jogszabály (azaz az első vasúti csomag) egyes részeinek megfelelő végrehajtását. Ezzel egyébként a régi tagok több mint hétéves, az újak hatéves késésben vannak. Miattuk kevesebb versenyképes vasúti szolgáltatás áll az ügyfelek rendelkezésére.

Bár Magyarországon az előző kormány alatt valóban megszűnt a független vasúti hivatal, és beolvadt az ennek szerepét átvevő Nemzeti Közlekedési Hatóságba, mégsem alapértelmezés, hogy teljes egészében megállják a helyüket az uniós vádak. „Szinte biztos vagyok benne, hogy Brüsszelben valamit félreértettek a magyarországi pályakapacitás elosztása függetlenségének vizsgálatakor, hiszen ez egy éve teljesen az EU-előírások szerint zajlik. Viszont a hálózat-hozzáférési díjak és a teljesítményösztönző rendszer terén valóban vannak elmaradásaink„– reagált a fentiekre a Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. (VPE) ügyvezető igazgatója, Pákozdi István.
Mint Pákozdi Istvántól  a lap megtudta, a díjakon kívül a vasúti pályahálózat működtetésére vonatkozó állami szerződés megkötésének a hiányából lehet baj. Magyarországon ugyanis még nincs úgynevezett pályaszerződés, amely a megrendelő, a magyar állam és a pályavasút-társaságok (MÁV, GYSEV) vasúti pályákkal kapcsolatos kötelezettségeit, valamint a teljesítésükért járó díjakat rögzíti.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes