Fedélzeti számítógépet és zöldút-kérőt kapnak a Volán-buszok

Mintegy 370 milliós beruházást hajt végre a helyi közösségi közlekedés fejlesztésére Sopron városa és a Kisalföld Volán konzorciuma.

Volán

A buszokon és a megállókban kialakítandó tájékoztatási, illetve a járművek és az irányító központ közötti kapcsolatot megteremtő rendszer 2011 első felében kezdheti meg működését; a projekthez szükséges anyagiak kilencven százalékát az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-Dunántúli Operatív program pályázatán nyerte el a konzorcium.

 

Fodor Tamás (Fidesz) polgármester szerint a fejlesztésnek, amely minőségi ugrást jelent a város tömegközlekedésében, folytatása is lesz; augusztus végén Sopron további 315 millió forintot nyert el.

A projekt részeként tíz jegy- és bérletárusító automatát állítanak fel, amelyeknél bankkártyával is lehet fizetni, 28 buszon helyeznek el fedélzeti számítógépet, belső utastéri kijelzőt, valamint a hangos tájékoztatást lehetővé tevő rendszert.

Hét jármű kap "zöldút-kérő rendszert" (ezzel zöld lámpát kérhetnek a forgalmas csomópontokon – a szerk.) öt pedig olyan utasszámláló berendezést, amely a jövőben segítheti a forgalomtervezést. Ötven elektronikus tájékoztató táblát szerelnek fel olyan gombbal, hogy azokat vakok, gyengénlátók is használhassák.

Az utazók a megállókban mobilinterneten vagy WAP-on keresztül is tájékozódhatnak arról, mikor ér oda a következő busz, ahol ők épp állnak, üzemzavar esetén azonnal jelezni tudja a sofőr a problémát az irányító központnak – sorolta az új rendszer előnyeit az MTI-nek Pócza Mihály, a Kisalföld Volán vezérigazgatója.

A projekt két  fő kivitelezője a  Synergon Rendszerintegrátor Kft. és az IQSYS Zrt. a Magyar Telekom Csoport tagja egy-egy prezentációval szemléltették a beszerzésre váró eszközök működését. 10 db fix telepítésű jegy és bérletértékesítő automatát helyeznek ki, amelyek többnyelvű, készpénzes és kártyás szolgáltatást is nyújtanak, akár mozgáskorlátozottak számára is – tette hozzá Szabó Valéria, a Synergon Informatika Nyrt. képviselőjeként. Az IQSYS Zrt. pedig többek között 28 autóbuszra fedélzeti számítógépet, belső utastéri kijelzőt, illetve hangos utas tájékoztatást lehetővé tevő hangszórókat üzemel be.

A beruházással párhuzamosan a Soproni tömegközlekedés több dimenziója is fejlődik. Habár a projektben nem szerepel, mégis 4 új járművel korszerűsödik az autóbusz-állomány, a Kisalföld Zrt. jóvoltából. A 2011 tavaszán befejeződő beruházással az utasok számára egyszerűbb és gyorsabb tömegközlekedést biztosító tájékoztatási rendszer jön létre.

Forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes