Fazekas Sándor az algériai agrárminiszterrel kötött megállapodást

Új lendületet kapnak a magyar-algériai agrárkapcsolatok. A magyar kormány nevében Gazdasági Együttműködési Megállapodást (GEM) írt alá Algírban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Rachid Benaissa algériai agrárminiszter a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulóján.

A Magyarországon állatorvosként végzett Benaissa utoljára 2011 szeptemberében, az OMÉK-on járt Budapesten, ahol magyar partnerével Magyar-Algériai Mezőgazdasági Együttműködési Megállapodást látott el kézjegyével. Az elmúlt fél évben a dokumentumban szereplő  területeken jelentős előrelépések történtek. Március 6-án a két miniszter jelenlétében  további négy megállapodás született Algírban.
Az algériai Nemzeti Talajtani, Öntözési és Vízelvezetési Intézet (INSID) és a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) közös szakemberképzésről, kutatás-fejlesztésről, víztakarékos  mintaüzemek létrehozásáról kötött szerződést.
Az algériai Állattenyésztési Műszaki Intézet (ITELV) és a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK) tejelő szarvasmarha állomány fejlesztéséről, a racionális és gazdaságos takarmányozásról, Cheurfa helyi fajta genetikai fejlesztéséről, mezőgazdasági termékek minősítéséről és védjegyesítéséről állapodott meg.
A két intézet között 2008 óta van kapcsolat. Az ÁTK részt vett a két ország közötti tenyészállat és szaporító anyag (bika, üsző, mélyhűtött sperma, embrió) kereskedelem előkészítésében, melynek köszönhetően Magyarországon termelt embriókat ültettek be  Algériában tenyésztett állatokba. Az ÁTK  az észak-afrikai ország kutatóintézetével közösen a magyar szürke marhán szerzett tapasztalatok és tudományos adatok alapján az őshonos algériai szarvasmarha fajták eredeti genetikai állományának megőrzésére és modern hasznosításukra készít programot. 2012. első negyedévében algériai szakemberek érkeznek a herceghalmi kutatóintézetbe, hogy egy hónapos továbbképzésen sajátítsák el a szaporodás-biológiai gondozás és takarmány vizsgálati módszereit. Algériában is ismert, hogy hazánk nagy tapasztalatokkal rendelkezik az őshonos háziállatok génmegőrzésében.
Az algériai Nemzeti Mesterséges Megtermékenyítési és Genetikai Fejlesztési Központ (CNIAAG) és a pécsi székhelyű EMBRIO Kft. arról írt alá szerződést, hogy a legújabb biotechnológiák igénybevételével fejlesztik a tej- és húshasznú marha, illetve lótenyészeti  programjaikat.
Az algériai Állattenyésztőket Összefogó Vállalat (SGP PRODA) és a bábolnai Bábolna Tetra közös vegyesvállalat létrehozásáról döntött. A baromfi tojó szülőpárok tenyésztését célul tűző (Tetra fajta) cég kiszolgálná az algériai, a regionális és a nemzetközi piacot.
Előrehaladott tárgyalások folynak arról is, hogy az algíri állatkert és a hozzá tartozó 307 hektáros park rehabilitációját – a tervezéstől a kivitelezés irányításáig – magyar partnerek végzik a Budapesti Fővárosi Állat- és Növénykert szakembereivel. A sikeres felújítás az újrainduló magyar-algériai gazdasági együttműködés látványos zászlóshajó projektje lehet.
A hivatalos úton méhészeti, borászati és gombatermesztési programok kidolgozásáról is döntöttek.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes