Ezer fős létszámcsökkentés jöhet a Rail Cargónál

Akár ezer fős magyarországi létszámcsökkentést tartalmazó szanálási tervet ismertetett az ÖBB vezérigazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón, egyben bejelentette az osztrák vasút teherszállítási üzletága vezetőinek távozását.

A súlyosan veszteséges Rail Cargo Austriának (RCA) 2013-ra nyereségessé kell válnia. Ehhez egyebek között leépítésekre van szükség, az RCA magyarországi leányvállalatánál, a Rail Cargo Hungariánál (RCH) akár ezer fős létszámcsökkentésre – mondta Christian Kern az ÖBB felügyelőtanácsának ülése után az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint.

Kern javítani akar a konszern költségszerkezetén, ezért a teherszállítási dolgozók közül mintegy 670 főnek a holdingon belül akarnak más munkakört keresni. Az első tudósításokban nem szerepelt, hogy ausztriai vagy magyarországi munkavállalókról van-e szó. Javítani kell a belső munkaerőpiacot, például az ügyfélszolgálati és a technikai munkakörök területén – mondta.

Az RCA októberben bejelentette, hogy a jövő évben 460 fővel akarja csökkenteni a mintegy háromezer fős Rail Cargo Hungaria dolgozóinak a számát. Két héttel ezelőtt a reprezentatív magyarországi szakszervezetek tiltakozása és sztrájkfenyegetése hatására megállapodás született a tervezett létszámcsökkentés mértékének mérsékléséről, egyebek között korengedményes nyugdíjazással.
A mintegy félezer fős leépítésről szóló első döntést követően Kern egy osztrák lapnak azt mondta, a magyar kormánnyal a pályadíjakról folytatott tárgyalásoktól teszi függővé, hogy milyen további intézkedéseket hoz az ÖBB. Egy osztrák hetilap egyébként már ezt megelőzően is felröppentett 700-1000 fős leépítésről szóló híreket.

 

A gazdaságosság helyreállítását célzó tervezetben az osztrák állam 400 millió eurós anyagi hozzájárulása, az RCH jelentős értékleírása, az üzletág egészén belül egyes tevékenységek szűkítése is szerepel. Az állami segítségnyújtásról még nem született döntés. A veszteséges szolgáltatások között Kern kiemelte a tehergépkocsik vasúti szállítását, és közölte, hogy csökkentik a rakodóállomások számát.

Az addig az RCA élén álló Friedrich Macher és Günther Riessland igazgatósági elnök távozásáról szóló közlés nem okozott meglepetést, miután a teherszállítási leányvállalat küszöbön álló "lefejezéséről" már az ülést megelőzően megjelentek értesülések az osztrák sajtóban. Az értesülések szerint Kern elégedetlen volt azokkal az eredményekkel és tervekkel, amelyeket a két vezető az árufuvarozási tevékenység gazdaságosságának javítása, illetve a magyar vállalatrész, a volt MÁV Cargo integrálása területén felmutatott. A két megüresedett tisztséget átmenetileg a holding vezetője tölti majd be.
Kern visszautasította az osztrák sajtóban megjelent találgatásokat, amelyek szerint a vezetőcseréről szóló döntésben politikai szempontok is szerepet játszottak. Az előzetes értesülések szerint Kern a menesztendő igazgatók kiválasztásánál ügyelni akart arra, hogy változatlan maradjon a két osztrák kormánypárthoz közel álló vezetőségi tagok aránya.

Szerződésének lejárta előtt távozni kényszerül a cégtől Gustav Poschalko, az RCA és a holding korábbi vezetője is. Poschalko a MÁV Cargo megvásárlásakor volt a vállalat igazgatóságának elnöke. Az adásvétel kapcsán korrupció gyanúja miatt nyomoz az osztrák és a magyar ügyészség.

forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes