Európai Mobilitási Hét: Alternatív hajtású autók vonultak fel

A budapesti Nyugati téren tartott kiállításon a legújabb hibridüzemű, elektromos hálózatról is tölthető személyautó mellett elektromos robogók és a gázüzemű járművek új generációja mutatkozott be.

Az Európai Mobilitási Hét Ésszerű Autóhasználat Napján Budapest is zöld utat adott az alternatív autóknak, amelyek a fenntartható városi közlekedésnek szentelt legjelentősebb globális esemény keretein belül felvonuláson mutatkoztak be kedden a budapestieknek.

A Nyugati téri kiállításon a legújabb hibridüzemű, elektromos hálózatról is tölthető személyautó mellett elektromos robogók és a gázüzemű járművek új generációja mutatkozott be.

Ezek a járművek külsőre szinte semmiben sem különböznek a hagyományos benzines, vagy dízelüzemű modellektől. A lényeges különbség a városi használattal járó környezetszennyezés területén mutatkozik meg, mert a forgalmas városi utakon az alternatív autók sokkal kevesebb, vagy zéró károsanyag-kibocsátással közlekedhetnek.

A zéró emisszió azonban a járművek használati helyén történő kibocsátásra vonatkozik, ezért a gyakran a legjobb megoldásnak tekintett elektromos autók is csak akkor tekinthetők teljesen zöldnek, ha az üzemeltetésükhöz szükséges energia is megújuló forrásból származik.

Gonczlik Tamás, a budapesti városháza Környezetgazdálkodási és Energetikai Ügyosztály vezetője elmondta, hogy a felvonulás célja elsősorban az alternatív és kedvezőbb energiafelhasználású járművek népszerűsítése, hozzátéve, hogy jelentős változás csak a tömegközlekedés népszerűsítésével és az ehhez szükséges összehangolt fejlesztések megvalósulásával várható.

Európa és a világ számos városában több mint 1700 helyszínen szerveznek eseményeket, amelyekkel a fenntartható városi közlekedéshez szükséges változtatásokra próbálják felhívni a figyelmet. A mobilitási hét célja, hogy a személygépkocsival szemben környezetbarát alternatívákat ajánlva megváltoztassa az emberek közlekedési szokásait. Az idén szeptember 16-án indult rendezvénysorozat tetőpontja a szerdai autómentes nap lesz, amikor a részt vevő települések egyes területeiken kizárólag a gyalogos-, kerékpár- vagy tömegközlekedést engedélyezik. (MTI)

Forrás: zoldtech.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes