Európai Mobilitási Hét 2010. szeptember 16-22.

Az Európai Mobilitási Hét elnevezésű önkormányzati rendezvény-sorozat célja a városi mobilitás hosszú távú befolyásolása, valamint az európai polgárok egészségügyi állapotának és életminőségének javítása.

A rendezvényt nemzetközi szinten az Európai Unió Környezetvédelmi Főigazgatósága támogatja, a hazai települések részvételét nemzeti szinten az infrastruktúráért is felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálja.

A Mobilitási Hét – amelyet minden évben szeptember 16-22. között rendeznek meg – kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a városi közlekedésben a túlzott autóhasználat helyett a környezetbarát alternatívákat helyezze előtérbe, a szokások megváltoztatására és a fenntartható közlekedési stratégiák kidolgozására ösztönözze a döntéshozókat. Az akció alkalmat ad arra, hogy az emberek elgondolkodjanak arról, valójában mire is szolgálnak a városi utcák és megvitathatják a városok előtt álló kihívások konkrét megoldási módjait.

A városi közlekedés egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt Európai Mobilitási Hét 2010 központi mottója az a „Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!" jelmondat lett. A gépjárművek, különösen a személyautók túlzott városi használata komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Ilyenek például a közlekedési balesetek miatti személyi sérülések, a levegőszennyezés következtében kialakuló légzőszervi betegségek, a mozgásszegény életmód miatti túlsúly vagy az egyre többeket érintő szív- és érrendszeri problémák.

A kezdeményezésben részt vevő önkormányzatok legalább egy olyan maradandó intézkedést valósítanak meg, amely elősegíti az egyéni autóhasználat helyett a környezetkímélő, fenntartható városi közlekedésre való áttérést. Ahol lehetséges, a maradandó intézkedések közül legalább egy az utak egy részének a gyalogosok, a kerékpárosok és a közösségi közlekedés számára történő visszaadását célozza (pl. útlezárás, szélesebb járda, új kerékpár- vagy autóbusz-sáv, új forgalomcsillapítási intézkedés, sebességkorlátozás, stb.).

Szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon az autóforgalom elől elzárnak egy vagy több utcát, amelyet egész nap folyamán csak a gyalogosok vagy a kerékpárral, tömegközlekedési eszközökkel közlekedők használhatnak.

Hogyan vehet részt egy önkormányzat a Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvényében?

Ha egy önkormányzat csatlakozni kíván az Európai Mobilitási Hét 2010 kampányhoz, akkor az önkormányzat képviselőtestületének döntése értelmében a polgármester aláírja vállalásokat tartalmazó Mobilitási Hét és Autómentes Nap Kartáját (letölthető a honlapról), az aláírt Kartát elküldik a nemzeti koordináció részére. Cím:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Energetikai Helyettes Államtitkárság
1054 Budapest, Akadémia u.3.

Az EMH általános leírásának és iránymutatásának megfelelően a település részvételi szándékát www.mobilityweek.eu internetes oldalon regisztrálják.

Az EMH kézikönyv ide kattintva elolvashat: emh_kezikonyv.doc

A mobilitási karta inne n letölthető: mobilitsi karta_hu.pdf

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes