Európai légitársaságok közösen akarnak kártérítést a repülési tilalomért

A fapados EasyJet más európai légitársaságokkal karöltve közös keresetben készül kártérítést követelni az izlandi vulkánkitörés kapcsán felmerült rendkívüli költségekért.

A légitársaságok érvelése szerint a repülési tilalom miatti járatkiesések és az ebből eredő költségek miatt semmit nem tehetnek, de az utasok külön ellátásával kapcsolatban felmerült kiadásokért szeretnének kompenzációt. Az EasyJet főnöke a hétvégén azt közölte, hogy más légitársaságokkal együtt – és nemcsak a fapados szektorból – készítik elő a benyújtandó keresetet, hogy az európai repülési felügyeletet a repülési tilalom következményeinek kiegyenlítésére kényszerítsék. Ugyanakkor közelebbről nem nevezte meg azokat a társaságokat, amelyek részt vesznek az akcióban.

A német Focus magazin ágazati forrásokra hivatkozva éppen a hétvégén közölt adatokat a 23 német nemzetközi repülőtér áprilisi forgalmáról. A jelentés szerint a hónapban a német nemzetközi repülőtereken kiszolgált utasok száma 12,4 millió volt, 2,5 millióval, 16,7 százalékkal alacsonyabb, mint márciusban.

A légi teherszállítás növekedése is megtorpant az év negyedik hónapjában: az első negyedévben átlagosan mért 24,1 százalékos növekedési ütem 16,5 százalékra lassult. Siim Kallas uniós közlekedési biztos a repülési tilalom idején úgy vélte: el kell kerülni, hogy felelősöket keressenek a kialakult helyzetért, mert a légtérzár fő indoka egyértelműen a biztonság volt.

Az izlandi vulkánkitörés áprilisban napokon át súlyos fennakadásokat okozott a kontinens légi közlekedésében. A több kilométeres magasságban terjedő sűrű hamufelhő miatt – biztonsági okokból – elrendelt repülési tilalom milliárdos nagyságrendű gazdasági kárt okozott, és utasok milliói jutottak miatta késve a céljukhoz.

Forrás: MTI/Menedzsment Fórum

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes