Európa nagy részén még tart a légtérzár

Magyarországon délben feloldhatják a légi közlekedés tilalmát, míg az öreg kontinens nagy részén továbbra sem lehet közlekedni. A Malév már több milliós veszteséget könyvelhetett el.

Hétfő délután 14 óráig meghosszabbították a légtér zárlatát Németországban – jelentette be vasárnap késő este a repülésbiztonsági hatóság szóvivője. A zárlat országos, azaz egyetlen repülőtér sem indíthat, illetve fogadhat gépeket. Nagy-Britanniában este 7-ig hosszabbították meg a légtérzárlatot.

Megnyitották viszont az osztrák légteret és a schwechati repülőteret is hétfőn kora reggel, miután az ország fölül elvonult a hamufelhő. Az ausztriai schwechati repülőtér reggel hat óra óta indít és fogad járatokat, de egyelőre nem minden célállomásra, illetve nem minden repülőtérről. Továbbra is kimaradt például minden németországi és svájci járat. Szakemberek nem zárták ki azt a lehetőséget sem, hogy ha újabb adag vulkáni hamu kerülne a levegőbe, ismét el kell rendelni a repülőterek lezárását.

Az izlandi vulkánkitörés nyomán Európára boruló hamufelhő miatt Franciaország repterei kedd reggel 8 óráig zárva maradnak, köztük a párizsi Roissy-Charles de Gaulle és az Orly termináljai is. Franciaországban a Nizza-Bordeaux tengelytől délre található, vasárnap délután újra megnyílt kilenc polgári és öt katonai repülőtér működik. A légitársaságok átirányíthatják párizsi járataikat a dél-franciaországi repülőterekre, ahonnan buszok és vonatok szállítják tovább az utasokat.

Az Air France már korábban bejelentette, hogy ha a meteorológiai körülmények lehetővé teszik, az átmenetileg megnyitott repülőterekről hétfőn tengerentúli járatainak egy részét elindítja, és ezekre módosíthatják foglalásaikat az eredetileg Párizsból induló, törölt járatok utasai. A légitársaság már vasárnap este megkezdte a Roissy-Charles de Gaulle repülőtérről induló külön buszokkal az utasok eljuttatását a toulouse-i és a pau-i repülőtérre.

Délig tarthat itthon a korlátozás

Csütörtök estétől a Malév 150 járatát törölte és közel 25 ezer utasát nem tudta elszállítani, ami járatonként több millió forint bevételkiesést jelenthet a légitársaságnak – mondta a Malév szóvivője hétfőn reggel. A magyar légtérben pénteken 19 órától hétfőn 12 óráig teljesen lezárták a magyar légteret. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Igazgatóság a légtérzár feloldásának lehetőségéről folyamatosan tárgyal az Országos Meteorológiai Szolgálattal, de úgy néz ki, hogy délig nem nyitják meg a magyar légteret.

A Malév földön maradt utasai döntő többségének van foglalása a törölt járat helyett másik járatra – tájékoztatott a Malév szóvivője. A légtér feloldása után a Malév az eredeti menetrendnek megfelelően indítja a járatait, amelyek minden bizonnyal tele lesznek.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes