Európai közúti ellenőrzések programja 2012-ben

Idén is számíthatnak a gépjárművezetők nemzetközi szintű közlekedésrendészeti akciókra. A TISPOL 2012-ben kilenc európai akció végrehajtását tervezi – tájékoztatott az ORFK-OBB.

A TISPOL (European Traffic Police Network) legreprezentatívabb, a közlekedők széles körét érintő tevékenysége, hogy nemzetközi ellenőrzéseket szervez. Ezek a kampányok Európa területének jelentős részére kiterjednek. A TISPOL-ellenőrzéseket a tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos céllal hajtják végre.
A TISPOL éves ellenőrzési terve alapján 2012-ben összesen kilenc nemzetközi közúti ellenőrzés várható. Ezek az ellenőrzések alapvetően az olyan nemkívánatos járművezetői magatartások ellen irányulnak, amelyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik Európa útjain, s megfelelnek a közösségi közlekedéspolitikai elvárásoknak.
2012-ben az európai rendőrök két-két alkalommal ellenőrzik a sebességhatárok megtartását, a biztonsági öv és gyermekbiztonsági rendszerek használatát, a tehergépjárművekre vonatkozó szabályok megtartását, továbbá fellépnek az ittasan, illetve drog hatása alatt vezetőkkel szemben, míg az autóbuszok ellenőrzésére egy alkalommal kerül sor.

A TISPOL egy-egy konkrét hetet jelöl meg az ellenőrzések végrehajtására, ezen belül a tagállamok eldönthetik, hogy a lehetőségeknek és a helyi sajátosságoknak megfelelően milyen időtartamban (két-három nap stb.) szervezik meg saját ellenőrzéseiket.

A magyar rendőrség ezeket az akciókat jellemzően a Nemzeti Közlekedési Hatósággal közösen hajtja végre, tekintettel arra, hogy a két hatóság részben eltérő jogosultságokkal rendelkezik a közúti ellenőrzések végrehajtása terén.
A fentiekre tekintettel az ellenőrzési időpontok konkrét meghatározása is közösen történik.Az idei egyeztetésnek megfelelően hazánkban a TISPOL nemzetközi ellenőrzésekre az alábbi időpontokban számíthatunk:
– Február 14–16.: „Truck” tehergépjármű-ellenőrzés
– Március 13–14.:  „Seatbelt” biztonságiöv-ellenőrzés
– Április 17–19.: „Speed” sebességellenőrzés
– Június 8–9.: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére
– Július 24–26.: „Bus” nemzetközi autóbusz-ellenőrzés
– Augusztus 22–23.: „Speed” sebességellenőrzés
– Szeptember 11–13.: „Seatbelt” biztonságiöv-ellenőrzés
– Október 9–11.: „Truck” tehergépjármű-ellenőrzés
– December 14–15.: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére.

A TISPOL háttere

Az első TISPOL-ellenőrzést („Mermaid”, azaz „Sellő” néven) 1999-ben hajtották végre, ez a nehéz-tehergépjárművek forgalmát érintette. Az akkori tagviszonyoknak megfelelően az első akcióban még csak Nagy-Britannia és kontinens 6 környező országa közreműködésével.
2000-ben a „Mermaid” akció már európai szintű volt, majd a következő években az ellenőrzés területei is kibővültek (2002-ben alkohol-, drog- és autóbusz-ellenőrzés, majd 2003-tól sebesség és biztonsági öv kampányok vették kezdetüket).
Az utolsó, 2011. decemberi „Alcohol & Drugs” elnevezésű kampányban 28 ország rendőrei vettek részt, s az ellenőrzés egy hete alatt több mint egymillió alkoholszondát alkalmaztak.
A nemzetközi közúti ellenőrzések eredményeit és tapasztalatait az egyes rendőri szervek a TISPOL által előzetesen megküldött egységes ellenőrzési íveknek (táblázatoknak) megfelelően értékelik, majd az adatokat a TISPOL részére elektronikus úton továbbítják.
A beérkező adatok alapján a TISPOL európai összesítést végez, ezt jelentés formájában minden esetben megküld az EU-bizottság részére. Tekintettel arra, hogy a TISPOL a nyilvánosság-politikának is kiemelt jelentőséget tulajdonít, ezért valamennyi átfogó európai ellenőrzés végrehajtásáról sajtóközleményt („News Release”) adnak ki.

Forrás: Integrátorfórum

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes