EU: hamarosan behajtható a külföldiek közlekedési bírsága

Az európai bizottság újabb jótettét élvezhetjük hamarosan, a külföldi szabálysértési büntetések nemsokára behajthatók lesznek az elkövető hazájában – adta hírül az onroad.hu.

Az Európai Unió nemes eszméi vagyis inkább annak nemtelen bürokratái egyre inkább megkeserítik életünket. Már 2008-ban felmerült annak a kérdése, hogy az EU polgárai által az EU-ban elkövetett (közlekedési) szabálysértések bírságát be lehessen hajtani, de azt csak most, egészen pontosan múlt hét csütörtökön fogadták el a tagországok közlekedési miniszterei.

Az EU statisztikái szerint az egyes országok forgalmának átlagosan ugyan csak 5 százalékát adják a külföldiek, de a gyorshajtási szabálysértések 15 százalékáért mégis ez a kis réteg a felelős. A halálos közlekedési balesetek mintegy háromnegyedénél az okok között a következőket lehet megemlíteni:
- gyorshajtás
- tilos jelzésen áthajtás
- biztonsági öv nem használata
- alkohol, illetve drog befolyása alatti vezetés
- bukósisak nélküli vezetés (motor/quad)
- biztonsági sáv indokolatlan használata
- mobiltelefon használata vezetés közben.

Eddig a legtöbb esetben a külföldiek megúszták a bírságot, hacsak nem állította meg a helyszínen az elkövetőt egy rendőr vagy csendőr – eddig csak néhány tagállamnak volt a bírságok kölcsönös behajtásáról szóló egyezménye.

Az elfogadott javaslat szerint a fenti okokból kiszabott büntetés ezentúl az összes tagállam területén behajtható lesz, ami az elkövető honos rendőri szervezetén keresztül fog történni. Az EU ügymenete szerint a tervezett rangra emelkedett javaslatot még az EP-nek is el kell fogadnia, majd két éven belül azt a tagországoknak is be kell vezetniük jogrendszerükbe. A motorokra vonatkozó megszorítások mellett ez már szinte csak hab a tortán.

forrás: integratroforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes