Este éri el Magyarország határát a hamufelhő

Várhatóan pénteken az esti órákban éri el Magyarország határát az észak-nyugat-európai légiközlekedést megbénító vulkáni hamufelhő, az eddigi információk szerint csak súrolja az országot, de ha szükséges, korlátozzák a magyar légtér használatát is.

Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője pénteken az MTI-nek elmondta: az eddigi adatok szerint kicsi az esélye annak, hogy az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő miatt le kell zárni a légteret.

Fehér Imre a légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl szóvivője pedig megerősítette: folyamatosan egyeztetnek a meteorológiai szolgálattal. Ha szükséges elrendelik a légtérkorlátozást.

Pénteken reggel Ausztria is bejelentette, hogy délutántól fokozatosan lezárja légterét a forgalom elől. Több európai légteret is lezártak: nem közlekedhetnek repülők egyebek között a lengyel, a belga, a német és a brit légtérben sem, továbbá a skandináv országokban.

Az európai légi közlekedésben még két napig lehetnek zavarok az európai légi közlekedés biztonságáért felelős szervezet, az Eurocontrol szóvivője szerint. A helyzet normalizálódása – tette hozzá Kyla Evens – attól függ, miként vonul tovább a kitörés következtében a légkörben keletkezett hatalmas porfelhő. Mivel nincs erős szél, a légkörbe jutott hamu csak nagyon lassan oszlik szét.

Ferihegyen mintegy 40 pénteki járatot töröltek.

Az izlandi vulkánkitörés miatt előállt rendkívüli körülmények miatt megszólalt Siim Kallas közlekedési EU-biztos is, aki szerint a légi járatok tömeges törlésekor is érvényesek azok az előírások, amelyek a légi utasok jogait biztosítják.

MTI/Menedzsment Fórum

 

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes