Esett a GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe áprilisában 92,8 százalékponton állt, ami az egy negyedévvel korábbihoz képest hibahatáron belüli, 0,8 pontos romlást jelent – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt., valamint a kutatást támogató Ingatlan és Befektetés című szakfolyóirat.

Fél évvel ezelőtt, 2011 októberében az index nagyot, 11 százalékpontot zuhant, 92 pontra esett, az azóta eltelt hat hónapban az ingatlanpiaci várakozások nem javultak, alacsony szinten stabilizálódtak – áll a közleményben.

A 100-as érték reprezentálja a hosszú távú piaci átlagot, az ez alatti negatív, az e feletti pozitív megítélést tükröz.

A fővárosi irodapiac megítélése minimálisan romlott a megkérdezett piaci szereplők szerint. Ennek oka a magas kihasználatlanság. Az A-kategóriás irodák 26 százaléka áll üresen Budán, míg Pesten ez az arány 25,5 százalék. Az előző negyedévhez képest a romlás Budán 1, míg Pesten fél százalékpontos.

Az üzlethelyiségek részindexe az előző negyedéves 90 százalékpontról 2 ponttal kisebb értéket mutat, az indok: stagnál a kiskereskedelem.

A logisztikai ingatlanok fejlesztése is stagnál, ennek ellenére ez a részindex 90 pontról 95 pontra javult az utóbbi negyedévben.

A lakáspiaci részindex minimálisan javult, de még így is alatta van a 90 pontnak. Ezt azzal indokolja a beszámoló, hogy a januári végtörlesztés után nem estek vissza drasztikusan az adásvételek.

A lakásépítési, -vásárlási és -felújítási szándék soha nem volt olyan alacsony, mint áprilisban. Ezer háztartásból mindössze 4 tervez biztosan lakásépítést, illetve -vásárlást, a csúcs 2006 második negyedévében volt 55 háztartással. A biztos lakásfelújítók száma – ugyan csak ezer háztartásból – 12 volt áprilisban, itt is 2006 február volt a csúcs 138 családdal.

Az új lakások piacán a következő egy évben nem várható áremelkedés. Ez már nem csak a fővárosi új lakásokra, hanem a vidékiekre is vonatkozik. A használt lakásoknál viszont 1,5-2 százalékos áremelkedés várható. Az építési telkek ára pedig 2-4 százalékkal eshet. Az előbbi Budapestre és Pest megyére, míg az utóbbi Kelet-Magyarországra vonatkozik.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes