Erre számítanak a magyar cégek

Kiemelkedő mértékben javultak a magyarországi cégvezetők következő hat hónapra vonatkozó kilátásai áprilisban az MKIK felmérése szerint.

Legújabb féléves konjunktúra-felmérésünk alapján 12 éve nem látott mértékben javultak a magyarországi vállalkozások várakozásai. Bár nagyfokú a bizonytalanság, minden vállalati szegmensben van javulás – jelentette ki Tóth István János, az MKIK Gazdaság-Vállalkozáselemző Intézet ügyvezető igazgatója.

Az optimisták és a pesszimisták aránya közötti különbségen alapuló mutató a tavaly októberi mínusz 9 százalékról idén áprilisban 14,8 százalékra ugrott. Különösen a nagy exportőröknél magas az érték, ott 11-ről 46 százalékra emelkedett az optimisták aránya, míg a csak belső piacra termelő cégeknél mínusz 16-ról mínusz kettőre változott a részindex.

A tulajdonosi megoszlás szerint is érdemi különbségek mutatkoznak: a többségi külföldi kézben lévő cégeknél 40, a belföldi tulajdonúaknál 5 százalék a mutató értéke.

Az ágazatok közül az építőipar helyzete továbbra is rossz, a termelés lassú ütemben tovább csökkenhet. A munkaerőpiac helyzete a nagy romlás után stagnálhat, de egyelőre szó sincs a munkanélküliség csökkenéséről a következő félévben.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes