Erősödő ipari export és járműgyártás 2012 első tíz hónapjában

A KSH ma reggeli közleménye szerint az ipari termelés volumene 0,9%-kal esett vissza az év első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Októberben 2011 azonos hónapjához viszonyítva 1,7%-os volt a mérséklődés, annak ellenére, hogy a jelentős súlyú járműgyártás és az élelmiszeripar növekedett. A visszaesés elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának tudható be.

A havi alapú, szezonálisan és munkanaphatásról megtisztított adatok szerint októberben 3,8 százalékkal volt alacsonyabb az ipari termelés, 2011 októberéhez viszonyítva pedig a munkanaphatástól megtisztított index ugyanilyen arányú csökkenést mutat.

A feldolgozóiparon belül kilenc alágban volt tapasztalható termelésbővülés: a jelentősebb alágak közül a járműgyártás kibocsátása 7,7 százalékkal bővült, a harmadik legnagyobb alág, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása pedig 5,6 százalékkal növekedett. A közepes súlyú alágak közül jól teljesített a vegyi anyag, termék gyártása, amelynek volumene éves alapon 12 százalékkal bővült a vizsgált hónapban, ezen belül leginkább a műanyag-alapanyaggyártás szakágazatnak köszönhetően. Ezzel szemben a legnagyobb mértékben ismét a második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás 25,3 százalékos csökkenése járult hozzá negatívan a teljes ipari teljesítményhez, ezen belül elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek és az elektronikai alkatrészgyártás visszaesésének köszönhetően.

A feldolgozóipari termelés 1,7 százalékkal csökkent, a relatíve kisebb súlyú bányászat termelése 5,6 százalékkal mérséklődött az energiaipari kibocsátás pedig 1,4 százalékkal volt alacsonyabb 2012 októberében az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Értékesítési oldalról vizsgálva, az ipari kivitel 2012 októberében 1,2 százalékos növekedést ért el, amely elsősorban a járműgyártási export 10,6 százalékos növekedésének, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás kivitel 23,5 százalékos csökkenésének eredményeként alakult ki. A belföldi eladások 2,7 százalékkal mérséklődtek az év első 10 hónapjában az egy évvel ezelőtti szinthez képest. Idén októberig az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 1,2%-kal emelkedett.

forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes