Ennyibe kerül egy elektromos autó

A Nissan az év végén bocsátja útjára első teljesen elektromos autóját, a Leafet. A Washington Post szerint a kocsi árban versenyre kelhet a hagyományos modellekkel.

A Nissan a Leaffel teszteli az akkumulátoros autók iránti fogyasztói igényt. Az elektromos kocsiért alig több mint 25 ezer dollárt (kevesebb mint 5 millió forintot) kérnek majd az amerikai piacon, hiszen az Obama-kormányzat 7500 dolláros adókedvezményt biztosít a környezetbarát autók felárának kompenzálására.

A Nissan észak-amerikai részlegének vezére szerint a Leaf az első, tömeggyártásra készített, megfizethető áron kínált elektromos kocsi, amely hozzásegítheti az Obama-kormányzatot terve megvalósításához, hogy 2015-ig 1 millió károsanyag-kibocsátás nélkül üzemelő autóval árassza el az amerikai utakat. (A General Motors sem akar lemaradni a versenyben, a hírek szerint a Chevrolet Volt is hamarosan tömegforgalomba kerülhet.)

Az Obama-kormány az adókedvezmény mellett 1,4 milliárd dollárral támogatta a Nissan tennessee-i gyár-átalakítását, amely 2012-től alkalmassá válik az elektromos autók gyártására. A Nissan meglepetést okozott azzal, hogy az elektromos autó gyártási költségeit jelentősen leszorította, amely így versenyképes lehet a már felkapott hibridekkel épp úgy, mint a hagyományos benzines és dízelautókkal is.

A Nissan Leaf ára alapján a Nissan Altima hibrid modelljével közel egy kategóriába sorolandó. (Az Altima Hybridet 26 800 dollárért hirdetik a Nissan honlapján, extrák nélkül. A Toyota Priust már 23 dollártól elvihető az amerikai márkakereskedőktől.

 

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes