Előretör az illegális munka

A feketegazdaság térnyerésének erősödésére lehet számítani a „hivatalos” GDP zsugorodásával párhuzamosan – figyelmeztetnek a szakemberek Magyarországon és több uniós tagállamban is. Egyesek szerint az illegális szektor valójában olyan mélyen gyökerező és állandóan jelen lévő problémának számít a nemzetgazdaságokban, amellyel válság idején nem történik más, mint hogy jobban láthatóvá válik.

Az ebből a szempontból fehér országok közé sorolható Ausztriában a legfrissebb adatok tanúsága szerint robbanásszerű növekedés feltételezhető a feketegazdaságban. Ugyan konkrét statisztikák nem állnak rendelkezésre, a hatósági rajtaütések adatai ezt sugallják: tavaly közel 10 százalékkal nőtt az illegális foglalkoztatás miatt indított eljárások száma. Az illetékesek becslései szerint ráadásul a feketefoglalkoztatás miatti adómegkerülések összege még ennél is nagyobb mértékben nőtt.
A hatóságok szerint az illegális munkavállalásra való hajlam mellett a növekvő munkanélküliség is egyre több embert kerget a feketegazdaságba – írja a Die Presse. Ausztriában egyébként 9 százalékosra becsült GDP-részarányával a feketegazdaság a turizmussal egyenértékű részt képvisel a nemzetgazdaságban.

A cikk részletei –>

- vg.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes