Elismerést kapott a Karcagon formálódó új típusú ipari park

Egy Magyarországon ma még új irányzatot képviselő, formálódó vállalkozói övezetnek szól az a környezeti felelősség kategóriában megítélt különdíj, amellyel az Ipari, Tudományos, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesület a napokban elismerte a Karcagi Ipari Park munkáját – közölte a Karcagi Ipari Park Kft. ügyvezetője az MTI-vel.

 

 

Varga Nándor hangsúlyozta: társaságukat a szakmai szervezet az ország több mint 200 ipari parkja közül találta méltónak az elismerésre, mely megítélése szerint egy új típusú vállalkozói övezetnek szól.

Felidézte: a 2000 óta működő Karcagi Ipari Park hagyományosan az élelmiszeripari, élelmiszer logisztikai ágazatokra fókuszált. Ennek alapját a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város erős élelmiszergazdasági tradíciói adták. A park emellett olyan közösségi feladatot is ellát, mint az élelmiszeripari befektetés-ösztönzéssel foglalkozó, angol nyelvű FoodSites Blog üzemeltetése.

A vezető kiemelte: még a gazdasági válság előtt kezdtek el új, ígéretes ágazatok után kutatni. Így találtak rá azokra az egyéb zöld szektorokra – így különösen a megújulóenergia-termelésre és hulladék-újrahasznosításra -, amelyek jól kiegészítik az élelmiszergazdasági profilt.

Az angolul CleanTech néven emlegetett ágazatnak az információ- és biotechnológiához hasonló dinamikus növekedést jósolnak a szakemberek. A Karcagi Ipari Park ezért indult el ezen az úton a 2012-es alapkőletételkor, kijelölve egy Magyarországon egyedülálló Ökoparkot az övezet északi felében. A kft. eddig egy, a térségben 160-180 munkahelyet teremtő elektronikai hulladék újrahasznosító vállalkozás betelepüléséről kötött megállapodást és jelenleg is több cleantech céggel folytat ígéretes tárgyalásokat – tájékoztatott Varga Nándor.

Jelezte: mindezek mellett mintegy 3 milliárd forintból 2013-ban egy kutatás-fejlesztési programot magában foglaló PET palack-granuláló üzem is létesül a területen, további 60-80 munkahelyet teremtve a településen és vonzáskörzetében.

forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes