Elfogadták Észak- és Dél-Komárom közös területrendezési stratégiáját

Egy keleti Duna-híd felépítésével is számol az Észak- és Dél-Komárom közös területrendezési stratégiájáról szóló dokumentum, melyet tegnap jóváhagyott az észak-komáromi képviselőtestület. Egy konkrét területfejlesztési terv alapjául szolgálhat.

komaromihidA két városrész fejlesztésének összehangolásáról szóló dokumentum létrejöttét nagyrészt uniós pénzekből finanszírozták, a támogatási szerződést tavaly nyáron írták alá, de az egész projekt elindulása még 2008-ra nyúlik vissza.
Az elmúlt hónapokban a szakmai csoportok folyamatosan találkoztak és munkaértekezleten vitatták meg a felmerülő kérdéseket, s fokozatosan összehangolták már meglévő rendezési terveiket, gazdasági, idegenforgalmi-turisztikai, kulturális és infrastrukturális téren.
Pásztor István hivatalvezető csütörtökön terjesztette a dokumentumot az észak-komáromi képviselőtestület elé. Hangsúlyozta, a dokumentum évtizedekben számol, hosszútávra készült. A stratégiai terv készítője Vojtech Zelina pozsonyi műépítész, de Siklósi József, Dél-Komárom főépítésze is nagyban hozzájárult az anyag elkészüléséhez. Mindketten jelen voltak az ülésen, s röviden bemutatták a stratégiát.
A terv készítése során azt keresték, mik azok az adottságok, melyek másutt nem találhatók meg, csak Komáromra jellemzők, s különlegesek. Ezek közé tartozik elsősorban a két folyó, illetve az erődrendszer.
Vízi, vasúti és közúti logisztikai központ

A terv egyik sarkalatos pontja a közlekedés fejlesztése. Komárom egyik legjobb lehetőségét a Duna kínálja, mely egy európai közlekedési folyosó, gyakorlatilag összeköti Nyugat-Európát Kelet-Európával. Vojtech Zelina hangsúlyozta, az is nagy lehetőségeket rejt, hogy a Vág itt ömlik a Dunába, s miután Szlovákia hosszútávon a Vág hajózhatóvá tételével számol, a vízi út alkalmas lenne arra, hogy az iparilag fejlettebb északi részt rákösse a Dunára. Így Komáromban egy hajókikötőként is működő logisztikai központ létesítése lenne kívánatos. Elhangzott, ez egy áruátrakodó központ lenne, egy vízi, vasúti és közúti közlekedési csomópontban.

További részletek>

 

Forrás: Bumm

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes