Elephant: Lakó-és ipari övezetek szétválasztása

 

Elephant: Lakó-és ipari övezetek szétválasztásaMa még szinte Budapest minden zöldövezeti kerületében találni olyan üzemet vagy telephelyet, amelynek működése folyamatosan zavarja az ott élőket. Ezért az Elephant Holding javasolja a fővárosi kerületek jelenlegi és jövőbeni vezetésének, hogy alkossanak stratégiát az ipari és lakó funkciók szétválasztására.

Az Elephant Holding szerint hosszabb távon az M0-ás körgyűrű mentén lenne célszerű létrehozni egy zónát, hová az ipari tevékenységet végző vagy üzemi telephelyet működtető vállalkozások költözhetnek. A szétválasztás nem érintené hátrányosan a kerületeket, a cégeket ugyanis kerületben maradhatnának, hiszen az ipari, logisztikai övezet létrehozására a legtöbb helyen még a városhatáron belül bőven van lehetőség. Sőt, a leghatékonyabb üzemközpontot létrehozó kerületek további cégeket, vállalkozásokat is vonzhatnak akár Budapesten kívüli területekről – véli a Rákos mezeje Zrt. révén raktár, és logisztikai fejlesztésekben is érdekelt ingatlanfejlesztő.

Az Elephant Holding javaslata – mely szabályozás vagy ösztönző program keretében valósulhatna meg – számos jótékony hatással kecsegtet: a kertvárosban elhelyezkedő üzemi területeken magas színvonalú lakó épületek jöhetnek létre, ahogy ez történt a XX. Kerületi Vigo Ház esetében is, ahol egy közterület fenntartó vállalat telephelyén 130 lakásos, de a családi házas környezetbe jól illeszkedő társasház épült az Elephant Holding jóvoltából. Ugyanakkor az üzemek, telephelyek elköltözésével felszabaduló területek lehetőséget adnak közparkok, sportpályák létesítésére is – emelte ki a fejlesztő.

„Használjuk végre a kertvárosokat arra, amire valók!” – mondja Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési vezetője. „Budapest alapvetően egy jó adottságú, jó infrastruktúrával rendelkező város, ahol sokan megtalálják az otthonukat. Természetesen jócskán van lehetőség a fejlesztésre, mind a tömegközlekedésben, az utak színvonalában és sok egyéb területen, ugyanakkor a budapesti zöldövezetben dolgozó fejlesztőként látjuk, hogy a kertvárosok általános problémája a rengeteg kisebb-nagyobb üzem, működő vagy éppen elhagyatottan álló gyártelep. Ezek gyakran levegő, és zajszennyezést okozva zavarják az itt élőket, az ingatlanok értékét csökkentik rossz irányú szociográfiai folyamatokat indítva el a környéken. Sokan éppen a hasonló hátrányok miatt költöznek az agglomerációba, vállalva a nem túl idő- és pénztárcakímélő napi munkába járást.

Forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes