Eladják a hazai OMV-kutakat?

HeaderLogoOmv_hu[1]

Elhagyná a régiót az osztrák olajcég. Az elmúlt évtizedben az OMV volt a magyar piac egyik legéhesebb szereplője, a Q8, a BP és az Aral kútjait is az osztrák vállalkozás vásárolta fel. Jelenleg 200 kútjával a magyar piac harmadik legnagyobb szereplője. Úgy tudni, az egész régióból kivonul.

A cseh CT24 nevű tévé hétvégi értesülései szerint az OMV fontolgatja cseh, szlovák és magyar benzinkúthálózatának értékesítését. Tegnap aztán a lehetséges listára felkerültek a társaság olasz és bolgár egységei is. A hírek szerint ugyanakkor az energiacég megtartaná román és török hálózatát – bizonyára összefüggésben azzal, hogy ezekben az államokban megvásárolhatták a központi finomítóvállalatot. A hétfői prágai és pozsonyi napilapok úgy tudják, hogy elsősorban az orosz Lukoil, de több más társaság is érdeklődik a vétel iránt.

Az OMV lapunknak küldött nyilatkozata a találgatásokat nem kívánta kommentálni. Ugyanakkor megjegyezték: valóban ésszerűsítik feldolgozáskereskedelmi üzletágukat (mely magába foglalja a töltőállomásokat). Arról, hogy mely eszközöket értékesítsék, még nem született döntés – szögezik le, hozzátéve: a vállalat egészének továbbra is fontos részei maradnak a feldolgozáskereskedelmi üzletágak.

Nevük mellőzését kérő honi szakértők többnyire az orosz Lukoilra, illetve a szintén orosz hátterű szerb NIS-re tekintenek a legvalószínűbb vevőjelöltként. Mindkettőre igaz, hogy óriási finomítói potenciál áll mögöttük, ugyanakkor Magyarországon alig vannak jelen. A 76 töltőállomásával a magyar piac közepes méretű szereplőjének számító Lukoiltól nem lenne elképzelhetetlen egy ilyen lépés. Ugyanakkor tény, hogy – legutóbb lapunkban – a cég magyarországi ügyvezetője az energiaszektorra kivetett válságadóra hivatkozva bejelentette, a társaság 2011-re visszaadja üzemanyagnagykereskedelmi engedélyét. A NIS pedig lendületben van, hisz nemrég komoly pénzösszegekkel szállt be a makói gázkútfúrásokba, s további terjeszkedési szándékai is vannak.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes