Együttműködések az elektromos közlekedés elterjesztéséért

A Renault-Nissan csoport egyre több város vezetését állítja az elektromos közlekedés elterjedésének elősegítői közé, ezzel teremtve tisztább és csendesebb városokat, és nem utolsó sorban megfelelő infrastruktúrát a közeljövőben debütáló elektromos járműveik számára.

A Renault gyár az argentin Córdoba városában

Az argentin Córdoba városvezetése szándéknyilatkozatot írt alá a Renault-Nissan csoporttal, melyben arról állapodtak meg, hogy közös kutatásokat fognak végezni annak érdekében, hogy kiderítsék, az elektromos közlekedés segítségével hogyan javítható a város lakóinak életminősége és a lakókörnyezetük állapota a tartományi fővárosban.

Daniel Giacomino, Córdoba polgármestere és Dominique Maciet, a Renault Argentína vezérigazgatója összegyűjtik az elektromos járművek használatával kapcsolatos lehetőségeket és döntenek a szükséges befektetésekről is. A vállalat és a városvezetés megállapodása azt a nagy közös célt is szolgálja, mely kezdeményezéseket tesz a klímaváltozás mérséklése érdekében.

Córdoba az első város Argentínában, Sao Paulo után pedig a második Dél-Amerikában, amely aláírt egy ilyen jellegű együttműködést. Az önkormányzat komoly szándékait bizonyítja, hogy az emisszió csökkentése érdekében rövid-, közép- és hosszú távú stratégiai prioritásokat fogadott el a környezet megóvására. Ezek olyan új technológiákat támogatnak, melyek elősegítik a környezetszennyezés csökkentését, különös tekintettel a szén-dioxid emisszióra.

Córdoba egyébként is nagy jelentőséggel bír a Renault-Nissan csoport számára, mivel itt van a vállalatcsoport Santa Isabel nevű gyára, amely világviszonylatban az egyik legmodernebb gyártóüzeme, és amelyet folyamatosan fejlesztenek annak érdekében, hogy a környezetvédelmi szempontoknak is minél inkább megfeleljen. Az alábbi táblázatban a gyár néhány 2009-es környezetvédelmi adata látható. A harmadik oszlop jól mutatja a fejlesztéseknek köszönhető javulást.


A teljesen elektromos meghajtású autók egy lépéssel előrébb járnak a környezetvédelem terén, mint a hibrid alternatívák. Azon túl, hogy használat közben nem bocsátanak ki szén-dioxidot, hihetetlenül halkak is, ami hozzájárul a nagyvárosok zajszennyezésének csökkentéséhez. Elterjedésük nem csak a városi közlekedésben hozhat jelentős fejlődést, hanem elősegítheti az energia-függetlenséget, és az életminőség javulására is pozitív hatással van.
A vállalat és az önkormányzat együttműködése kapcsán egy közös munkacsoport fog felállni, amely azt vizsgálja majd, hogy milyen módon lehetne az elektromos közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatásokat bevezetni a városban.

 

A Renault gyár az argentin Córdoba városában
A Renault gyár az argentin Córdoba városában

A Renault-Nissan csoport már világszerte több mint 60 önkormányzattal, kormánnyal és más szervezettel írt alá hasonló megállapodást.
Az egyik európai város Amszterdam, ahol a belváros forgalmát szeretnék elektromos autókkal kiváltani. A közös megegyezés egyik pontja szerint 1000 db tisztán elektromos autó értékesítését tervezik a városban 2011 végéig. A cél elérésének első lépéseként jövő év februárjától 100 db Nissan Leaf elektromos autót kezdenek leszállítani a flottatulajdonosoknak. 2011 júniusától pedig már az egyéni vásárlók is hozzájuthatnak a tisztán elektromos meghajtású autókhoz.

A város vezetősége számos módon igyekszik ösztönözni a városlakókat arra, hogy növeljék az elektromos közlekedés iránti igényüket. Az egyik ilyen ösztönző az ingyenes elektromos áramvételi lehetőség a közterületi töltőállomásokon, 2012 márciusáig, ezen kívül a legtöbb helyen ingyenes parkolást biztosítanak az elektromos autóval közlekedőknek.

Az elektromos autók vásárlóinak további kedvezményt jelent, hogy autóvásárláskor nem kell regisztrációs adót fizetniük és útadóra sem kell számítaniuk. Ezekkel az állami támogatásokkal egy Nissan Leaf ára, a legdrágább alkatrészével, az akkumulátorral együtt is kevesebb, mint 30.000 euróba kerül a város lakóinak. A fenntartási költségük pedig a város támogató programjainak köszönhetően – a helyi károsanyag-kibocsátásukhoz hasonlóan – szinte a nullával egyenlő.

Forrás: zoldauto.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes