Együttműködne a teherszállításban a GYSEV és a MÁV

A GYSEV Zrt. és a MÁV közötti együttműködési tervekről írt pénteken egy osztrák napilap. A Der Standard tulajdonosi körökből származó értesülése szerint 2011-ben létrejöhet az együttműködés a teherszállításban a két társaság között.

A lap szerint így a 65 százalékban magyar, 28 százalékban osztrák állami tulajdonban lévő Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV)az osztrák állami vasút (ÖBB) versenytársává válhat a magyar vasúti árufuvarozási piacon.

A MÁV korábbi teherszállítási üzletága, a Rail Cargo Hungaria privatizációjakor a MÁV kötelezettséget vállalt, hogy nem lép fel az azt megvásárló ÖBB és saját egykori leányvállalata versenytársaként. Ez a kötelezettség azonban 2011-ben lejár, és megnyílik az út a MÁV előtt, hogy saját teherfuvarozási leányvállalatot hozzon létre – írta a lap. A GYSEV eredetileg a privatizációs pályázaton nyertes konzorcium tagja volt, de az EU kiválásra és az áruszállítás külön leányvállalatba szervezésére kötelezte.

Az ÖBB-nél nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a GYSEV-nek mint lehetséges versenytársnak. A bécsi közlekedési minisztériumban ennek ellenére "méltatlankodva reagálnak az offenzívára" – fogalmazott a lap.

 

A cikk szerint a minisztérium "amúgy sem jóindulatú" a GYSEV-vel szemben, több mint egy éve visszatartja a Sopron-Szentgotthárd vasútvonal fejlesztésére EU-s pályázat útján szánt 14,5 millió eurót. Ezzel egyidejűleg Ausztria akadályozza a GYSEV Cargo biztonságtechnikai engedélyének kiadását, noha ez csak formaságnak számít. A minisztériumban a Standard érdeklődésére a Magyarországgal való jó együttműködést hangsúlyozták.

forrás: nol.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes