Egyszerűbben juthatunk energiatámogatáshoz

A vállalkozások számára költségvetési forrásokra alapozott energetikai pályázati rendszer ugyan nem létezik Magyarországon, de jelentős uniós források állnak a cégek rendelkezésére vissza nem térítendő támogatás formájában. A megújuló energiaforrás felhasználás növelésére kiírt pályázatokra a vártnál kevesebb jelentkezés érkezett be, amely a rendelkezésre álló EU források elvesztését is kockáztatta, ezért a feltételek egyszerűsítésével igyekeznek kedvet csinálni a pályázáshoz.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül műküdő Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) révén a cégek támogatásért pályázhatnak a megújuló energiaforrás-felhasználás növelése, valamint a hatékony energiafelhasználás elősegítése érdekében. A támogatási arány akár a fejlesztés 100 százalékát is elérheti, és akár 1,5 milliárd forint dotáció is elnyerhető, ennek ellenére bizonyos területeken az érdeklődés csalódást keltően alacsony maradt.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és az Energia Központ Kht. a pályázói kör kibővítésével, és egyszerűsödő feltételekkel igyekszik ösztönözni az energetikai fejlesztések előkészítését és megvalósítását. A változások fókuszában a geotermikus projektfejlesztés, az egészségügyi intézmények energiahatékonyságának növelése, valamint a központi régió pályázati lehetőségeinek kibővítése áll.

Az ösztönzésre azért is szükség van, mert a megújuló energiaforrás felhasználás növelésére kiírt KEOP-4-es pályázatokra a vártnál kevesebb számú és támogatási igényű pályázat érkezett be, amely akár a rendelkezésre álló EU források elvesztésének kockázatát, és az EU felé vállalt kötelezettségvállalási és kifizetési szabályok betarthatatlanságát is jelentheti – figyelmeztet az Energia Központ.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Energia Központ Nonprofit Kft. ezért több intézkedéssel szeretné ösztönözni a pályázókat megújuló technológiákat alkalmazó fejlesztések megvalósítására. Így a projektek megvalósításának előmozdítása érdekében támogatás kapható immár a tervezési, engedélyeztetési folyamatok, valamint ahol indokolt kutatófúrások, vizsgálatok elvégzésére vonatkozóan is. Ennek részeként megjelent a KEOP-2010-4.7.0 „Geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projektek előkészítési és projektfejlesztési tevékenységeinek támogatása" című pályázati kiírás.

Az Energia Központ szerint a pályázói kedvet növelte az év elején kialakított új konstrukciók egyszerűsített feltételrendszere, a támogatások növelése, a támogatandó tevékenységek és az értékelési rendszer – tevékenység és összberuházási költség szerinti – differenciálttá tétele.
A hatékonyságnövelés területén a cégek között a legnépszerűbb célpont az épületenergetikai korszerűsítések (épületek hőtechnikai adottságának javítása nyílászáró cserével, hőszigeteléssel, fűtéskorszerűsítéssel), illetve a világítási rendszerek korszerűsítésére kiírt pályázat; a benyújtott pályázatok 70 százaléka ezen célokra vonatkozik.
A megújuló energia felhasználás területén leggyakrabban a napenergia hasznosítása, a hőszivattyú alkalmazása, a biomassza hasznosítása, illetve az elsősorban vállalkozások által megvalósítandó geotermális energia hasznosítására, biogáz termelésre és felhasználásra, és biomassza felhasználásra épülő nagyobb beruházások kapcsán pályáznak a társaságok.
Egyelőre a nagyobb összberuházási költségű projektek beérkezését is várják az épületenergetikai fejlesztések területén. Vonzó lehet a költségvetési szervek (elsősorban közhasznú szervezetek, alapítványok) 100 százalékos támogatási lehetősége, a pályázathoz benyújtandó engedélyek beszerzési határidejének csökkentése, a megújuló energiaforrást hasznosító beruházások esetében, illetve a szállítói finanszírozás lehetősége.

Az Energia Központ tapasztalatai alapján a támogatható és sikeresen megvalósítható projektek elkészítéséhez elengedhetetlen a pályázat témájához értő szakértők, mérnökök bekapcsolása, a megfelelő szakmai színvonalú megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, a benyújtandó pályázati dokumentumok közötti tartalmi összhang megteremtése, illetve releváns szakmai és pályázattechnikai tapasztalattal is rendelkező projektmenedzsment alkalmazása.
A pályázatokkal kapcsolatban az Energia Központ és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján talál részletes információkat.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes