Egyre gyorsabban pörög fel az ipar

Az ipari termelés 8,4 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kedvezőbb adat egyrészt az alacsony bázis, másrészt a megnövekedett kereslet hatása.

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 februárjában 8,4 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Ez megfelel a CIB elemzői várakozásával, akik hajszálpontosan ekkora növekedésre számítottak. Januárban 5,7 százalékos bővülést mértek.

A termelés volumene az év első két hónapjában 5,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 1,7 százalékkal csökkent.

Az ipar 2010 februári termelésének és exportértékesítésének kedvezőbb alakulásában egyrészt az előző évi alacsonyabb bázis hatása, másrészt az előző hónapokhoz képest megnövekedett kereslet érvényesül (utoljára a 2005. évi februári bázis volt ennyire alacsony).
Az exportkereslet emelkedésének köszönhetően az ipari export 2010 első két hónapjában 14,5, februárban 15,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta.
Az év második hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 10,2 százalékkal magasabb volt az előző év februárinál. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele jelentősebben, 30,8 százalékkal emelkedett.

Az ipar január-februári belföldi értékesítése 10,7, a februári 8,7 százalékkal csökkent 2009 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első két hónapjában 9,3, februárban 7,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ez nagyrészt a lakossági és a beruházási kereslet visszaesésével függ össze.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2010 februárjában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 10,6 százalékkal nőtt. A csekély súlyú bányászat volumene mintegy 43 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál, ebben a magas bázis is szerepet játszott. Az év második hónapjában az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 0,8 százalékkal mérséklődött.2010 második hónapjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben volumenbővülés figyelhető meg – elsősorban az exportra termelő vállalkozások körében.

A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása jelentősen, 29,6 százalékkal nőtt. A válság legsúlyosabban a járműgyártást érintette, az előző év februárjában ebben a szakágazatban közel 50 százalékos visszaesést mértek. 2010 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 14,7 százalékkal emelkedett 2009 azonos hónapjához viszonyítva.

Az új exportrendelések jelentősen, 20,5 százalékkal nőttek, az új belföldi rendelések ezzel szemben 14,5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 13,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes