Egymilliós közbeszerzési bírság az autópálya kezelőnek

Mivel nem várta ki az előzetes vitarendezés miatti szerződéskötési moratóriumot, egymillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.-t – a pénteken hozott határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

Az ÁAK egyszerű, tárgyalás nélküli közbeszerzést írt ki az M0 autópálya hídjaiban – járműütközések által – keletkezett károk javítására. A körgyűrűt két részre osztotta, ezekre külön-külön is lehetett ajánlatot tenni. A teljes keretösszeg 210 millió forint volt, amely azonban ettől akár 40 százalékkal kevesebb is lehet, ha kevesebb a javítási munka.

A második részre érkezett 5 ajánlat közül második helyre sorolta az ajánlatkérő az Érdi Építő Zrt. ajánlatát. A cég azonban nem nyugodott bele a második helyre sorolásba, és kiderítette, hogy a nyertes cég – ez a Ro-Ly Bau Kft. – három referenciájából kettő 3 évnél régebbi, így az ajánlata nem érvényes. Az ÁAK úgy akarta kijavítani a hibát, hogy újabb – immár megfelelő – referenciákat kért a nyertestől. Erre viszont a közbeszerzési törvény szerint nem volt jogosult, mivel hiánypótlásra csak az eljárás lezárultáig van lehetősége, az eredmény kihirdetése után már nem tehet ilyet.

A második helyezett előzetes vitarendezést kezdeményezett, majd az ajánlatkérő elutasítása után a KDB-hez fordult. A döntőbizottság az utólagos referencia kérést nem tudta vizsgálni, ugyan is annak felhánytorgatásával elkésett a jogorvoslatot kérő. Így mindössze egy jogsértést talált a KDB: az ÁAK egy nappal az előzetes vitarendezés miatti 10 napos moratórium lejárta előtt, szerződést kötött a nyertesnek nyilvánított céggel. Az egy nap egymillió forint bírsággal járt.

forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes