Egymillióan váltottak biztosítót a kgfb-kampányban

Az elmúlt kampányidőszakban több mint másfél millió járműre kötöttek új kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) szerződést, ebből több mint egy millió esetben tényleges biztosítóváltás is történt, sokan 15 ezer forint feletti összeget tudtak megtakarítani az átszerződéssel – közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A PSZÁF 2009 végén – a korábbi évekhez hasonlóan – kiemelten figyelte a meghirdetett kgfb díjakat, az átkötéseket. A 2009/2010-es átkötési időszak volt az utolsó olyan kampányidőszak, amikor valamennyi ügyfél a naptári év végével válthattak biztosítót. Az új törvényi szabályozás szerint a jövőben az éves biztosítási szerződések fordulónapján – a jármű vásárlásának a napján – lesz lehetőség a váltásra.   Feltehetően emiatt, a 2010-re meghirdetett kgfb díjaknál jelentős kedvezményeket lehetett igénybe venni. Több biztosítónál 50 százalékot meghaladó volt a kedvezmény mértéke, de a biztosítónkénti kedvezmények meglehetősen eltérő jellegűek voltak.

Az átkötési időszakban összességében 5 biztosító vesztett, 9 biztosító nyert ügyfeleket. Volt olyan biztosító, amely állományának több mint felét elveszítette, és olyan is, amelyik több mint 40 százalékkal tudta gyarapítani ügyfeleinek számát. A legnagyobb állománynövekedés 99 ezer volt, míg az egyik biztosítónál 157 ezerrel csökkent a szerződések száma.

Az elemzések során kiderült, hogy a biztosítóválasztásnál már nem feltétlenül a legkedvezőbb ár alapján döntöttek az ügyfelek. Jelentős volt a visszakötők aránya, akik felmondás után – feltehetően a korábbinál alacsonyabb díjért – tudtak új szerződést kötni ugyanannál a biztosítónál. Akadt biztosító, ahol a visszakötők aránya elérte a 66 százalékot. A legtöbb autós 15 ezer forint feletti összegért, azaz egy év alatt megtakarítható díjért váltott biztosítót. Az ügyfelekért folytatott verseny a korábbiakkal megegyezően változatlanul éles volt a biztosítók között.

Összesen 14 biztosító rendelkezik a  mintegy 4 milliós magyarországi kgfb állománnyal. Közülük – felügyeleti határozat alapján – egy, a Wabard Biztosító Zrt. nem köthetett új szerződést a 2009/2010-es átkötési időszak során.

A felügyelet folyamatosan kért tájékoztatást az internetes alkusz cégektől a díjhirdetést követő felmondásokról, az új kötések alakulásáról, majd a biztosítóktól bekérte a végleges adatokat is. Eszerint 1.551.093 járműre kötöttek új szerződést (egyedi és flotta járművek együttesen), ebből 517.084 volt a visszakötés (felmondás után ugyanahhoz a biztosítóhoz visszatérő ügyfél). Így a ténylegesen biztosítót váltók száma 1.033.999 volt, amelyből 964 ezer az egyedi szerződéssel rendelkező biztosított. Ez volt a legintenzívebb kampányidőszak a kgfb üzletág történetében. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a bonyolult kedvezményrendszerek miatt egyre többen keresték fel az internetes díjszámítási kalkulátorokat.

MTI/Menedzsment Fórum

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes