Egyeztetett a szaktárcával a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége

volnok_250x145_594d924d3495041f18becffd28138b52[1]

A közösségi közlekedés aktuális kérdéseiről folytatott megbeszélést Zalaegerszegen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőivel − Völner Pál államtitkárral és Kerékgyártó János főosztályvezetővel − a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) − közölte a szövetség csütörtökön az MTI-vel.

A tárgyalások középpontjában a tervezett közlekedési holding szerepelt. A szövetség képviselői szerint a MÁV megmentése miatt hiba lenne feláldozni a Volánokat. Álláspontjuk szerint működési zavarokat idézne elő, és a helyi érdekek is sérülnének, ha több mint száz szervezet, cég és túlméretezett irányítóapparátus alkotná a holdingot.
A KMSZ közleménye ismerteti: a szaktárca részéről elhangzott, hogy jövő év elején megalakul a holding, de a MÁV és a Volánok között nem lesz alá-fölérendeltségi viszony. Az utasnak kell eldöntenie, hogy a vasúti vagy az autóbuszos szolgáltatást veszi igénybe, és a távolsági közlekedés támogatása ennek függvényében történik közölték a minisztériumi vezetők.

Az érdekvédők úgy vélekedtek, hogy kívánatos lenne, ha a jövő évi költségvetési törvényben a Volán-társaságok a helyi közlekedés finanszírozására nagyobb normatív támogatásban részesülnének, tekintettel arra, hogy a helyi közlekedés nagy részét a Volán-társaságok bonyolítják le.

A szövetség azt is sérelmezte, hogy a volános keresetek messze elmaradnak más közlekedési alrendszerek kereseteitől. (A MÁV esetében 216 ezer forint az átlagkereset, míg a Volánoknál 190 ezer forint.) A holdingtól sem várnak gyökeres változást, mert szerintük az állami szerepvállalás segíthet a probléma megoldásában.
A megbeszélésen szóba került a készülő személyszállítási törvény is, ami a közlekedési sztrájkok esetében még elégséges szolgáltatás mértékét is rögzíti. (A szövetség információi szerint 50-66 százalékos közlekedést tartalmaz.) A minisztérium képviselői ezt a mértéket elégségesnek tartják a szakszervezetek számára ahhoz, hogy felhívják a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a feszítő problémákra.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke kiemelte: a szakszervezetek is érdekeltek egy hatékony, minőségi szolgáltatást nyújtó, tömegek által igénybe vett közlekedés megteremtésében.
A felek megegyeztek abban, hogy rövidesen folytatják az egyeztetést ismerteti a szakszervezet közleménye.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes