Egyenlő feltételek a közbeszerzési piacon

Az Európai Bizottság javaslatokat tett az uniós cégek beszerzési piacokon belüli üzleti lehetőségeinek növelése érdekében.

A kezdeményezés fő célkitűzése a világ közbeszerzési piacainak megnyitása és az európai vállalkozások e piacokhoz való megfelelő mértékű hozzáférésének előmozdítása. A javaslat emellett annak biztosítására is törekszik, hogy minden – európai és harmadik országbeli – vállalkozás egyenlő feltételek mellett pályázhasson az EU jövedelmező közbeszerzési piacán. A közbeszerzés a világkereskedelmi folyamatok jelentős részére kihat, és évente mintegy ezer milliárd eurót tesz ki; nagyságrendje az EU-ban eléri a GDP 19%-át, és elengedhetetlenül fontos eszköz a növekedés újbóli beindításához, különösen a gazdasági válság idején.
A Bizottság által ma javasolt új kezdeményezés további ösztönzőket fogalmaz meg az EU kereskedelmi partnerei számára, hogy megnyissák közbeszerzési piacaikat az uniós ajánlattevők előtt. Lehetővé teszi az európai uniós vállalkozások számára, hogy a belső piacon egyenlő feltételek mellett versenyezzenek a külföldi vállalkozásokkal. A kezdeményezés várhatóan növelni fogja az uniós vállalkozások üzleti lehetőségeit az uniós és a nemzetközi piacokon egyaránt, fokozza a kis- és középvállalkozások működési potenciálját a globalizált gazdaságban, fellendíti a foglalkoztatottságot, és ösztönzi az innovációt az EU-ban.
A javaslat megerősíti az uniós közbeszerzési piac nyitottságának fontosabb szintjeit. A javaslat szerint, a Bizottság jóváhagyhatja az uniós ajánlatkérők arra irányuló döntését, hogy az 5 millió euró érték feletti szerződések esetében kizárják azokat az ajánlatokat, amelyek jelentős részét olyan külföldi áruk és szolgáltatások teszik ki, amelyekre vonatkozóan nincsen hatályos nemzetközi megállapodás.
A Bizottság javaslatának további részletei itt olvashatóak.

Forrás: Euvonal

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes