Egy hónapot kell várni az új Volán buszokra

A Volánbusz Zrt. várhatóan egy hónap múlva új, nyílt közbeszerzési eljárást ír ki a napokban szerződéskötés nélkül lezárt autóbusztendere helyett – tudta meg lapunk a társaságtól.

A korábbi pályázat nyertesével, a kínai Xiamen King Long Co. Ltd-vel annak ellenére nem köt megállapodást a közlekedési társaság, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította a szintén ajánlatot tevő székesfehérvári Alfa Busz Kft. harmadik jogorvoslati kérelmét (Napi, 2010. március 26.).
Az alacsony beléptetésű szóló autóbuszok szállítására az előző pályázattal azonos műszaki tartalommal ír majd ki egyfordulós közbeszerzést a Volánbusz. Az új kiírásból kikerül a 15 turistabusz szállítására szóló opció, így az 60 járműre, húsz kéttengelyes és negyven háromtengelyes, alacsony beléptetésű buszra, továbbá 20-20 jármű opciós szállítására szól majd. Az új eljáráson a legkorábban ősszel hirdethetnek nyertest. A Volánbusz tájékoztatása szerint a beszerzésre szánt keretösszeg nem változik. Az előző, hatvan busz vásárlására szóló közbeszerzés eredményeként 9,9 millió eurós szerződést kötöttek volna a nyertes kínai céggel. A finanszírozás annyiban viszont változhat, hogy a Volánbusz jelenleg vizsgálja a Magyar Fejlesztési Bank közösségi közlekedésfejlesztést célzó hitelprogramjában való részvétel lehetőségét – közölte a társaság.
Közben március elején az Alfa Busz 2002 Járműgyártó Kft. csődeljárást kezdeményezett maga ellen, amelynek célja a társaság újbóli talpra állítása. Az eljárás elindítását – amellyel 90 napos fizetési haladék jár – Mogyoróssy Tibor, az Alfa Busz tulajdonos-ügyvezetője lapunknak azzal magyarázta, hogy a kínai céggel vívott verseny a cég minden erejét felemésztette, miközben a magyarországi buszpiac soha nem látott pangásával is szembesülniük kellett. A társaság tulajdonosa ugyanakkor optimista, szerinte van esély csődegyezségre a beszállítókkal, amelyekkel már régóta együtt dolgozik a társaság. Az Alfa Busz-cégcsoport (egy értékesítő, gyártó és vevőszolgálati kft.) 250-260 millió forinttal tartozik beszállítóinak, és hasonló összegű adótartozása is van. Ezzel szemben a raktárkészletek értéke 150 millió forintot tesz ki, a társaság berendezései és gépparkja pedig 180 millió forintos értéket képvisel – közölte Mogyoróssy.
A megrendelésekkel kapcsolatban már kevésbé optimista a cégvezető, a járműveit korábban Magyarországon és főként a kelet-európai piacokon, illetve Svájcban értékesítő kft. megrendelései ugyanis jelentősen visszaestek. Tavaly ősz óta nem hirdettek jelentős tendert, jelenleg csak a Hajdú-Volántól és a Volánbusztól várható új pályázat, amelyen az Alfa Busz ismét el kíván indulni – emelte ki Mogyoróssy, aki szerint a csődeljárás kiváló alkalom egy átfogó reorganizáció végrehajtására. A társaság több költségcsökkentési intézkedés mellett kiköltözik a jelenlegi, Ikarustól bérelt üzemből, de a gyártást továbbra is Székesfehérváron tartja. Emellett a gyártás logisztikai hátterét is jelentősen átszervezik.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes