Egy elemzés Magyarországról

A kkv-knak a Széchenyi-terv lehet a jövő évi mentsvár, és bár az export tovább nő, a gyenge belső kereslet sokaknak okozhat nehézségeket – ezek a főbb megállapításai az Atradius Hitelbiztosító Market Monitor nevű elemzésének.

„Arra számítunk, hogy a bankok szigorítanak hitelezési politikájukon, vagy a kölcsönök drágábbak lesznek a bankadó miatt; utóbbi esetben azért, mert a bankadó összegét az ügyfelekre terhelik" – állítja Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója. Mindezek ellenére a kis- és középvállalkozásoknak több esélyük lesz pénzhez jutni, hiszen az Új Széchenyi Terv a tervek szerint 1000 milliárd forintos keretet biztosít EU valamint nemzeti források felhasználásával.

A magyar GDP 6,3 százalékkal esett vissza 2009-ben, de 2010 első negyedében már 0,2 százalékkal növekedett, míg az év második negyedében 0,8 nőtt éves bázison számolva. Ezen belül az exportorientált termelés 12,1 százalékkal növekedett a második negyedévben, míg az építőipar teljesítménye 14,1, míg a mezőgazdaságé 13,6 százalékkal esett vissza. Az év első nyolc hónapjában mind az export mind az import értéke euróban mérve is jelentősen növekedett, előbbi 22, utóbbi 19 százalékkal. Így összesen 3,4 milliárd eurós kereskedelmi többlet keletkezett, amely lényegesen magasabb érték, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában regisztrált 2 milliárd euró.

Gyenge belső kereslet és fizetésképtelen magyar cégek

„A belső kereslet azonban továbbra is gyenge, hiszen a háztartások kiadásai 4,9 százalékkal csökkentek a második negyedévben. Ez természetesen közrejátszik abban, hogy az IMF szerint ebben az évben csak 0,6 százalékkal növekedhet a magyar GDP, azaz a második félévben sem várható jelentős gyorsulás " – tette hozzá Vanek Balázs. Az országigazgató ugyanakkor pozitívnak értékeli, hogy a leginkább a német gazdaság magához térése miatt a magyar ipari termékek exportja felpörög, és 2011-ben már 2 százalékos GDP-növekedést is elérhetünk. Ez a korábbi adatokhoz képest pozitív elmozdulás, azonban nemzetközi szinten mérve nem jelentős érték.

Az építőipar teljesítménye 2010 első hét hónapjában 12,3 százalékkal esett vissza éves bázison mérve, és jövőre is csak nagyon enyhe javulás várható. A szektorban regisztrált fizetésképtelenségi eljárások száma ugyan csökkent a júliusban tapasztalt 393-as értéket mutató rekord óta, azonban augusztusban 467 új céget alapítottak, ami azt jelenti, hogy a szektor továbbra is nagyon népszerű azon vállalkozók körében, akik csődbe ment, vagy eladósodott cégeket hagynak maguk után – állította Vanek Balázs. Az összes magyar fizetésképtelenségi eljárás száma 2009-ben 29,3 százalékos növekedés után 14 637-et tett ki, míg az idén a harmadik negyedév végén már 13 ezer felett járt ezek száma. Az Atradius szerint az idén a tavalyinál is több ilyen eljárás indul meg, leginkább a következő hónapokban, a legérintettebb szektorok pedig az építőipar, az élelmiszer, az IT és a kiskereskedelem lesznek.

Az országigazgató szerint az sem megnyugtató, hogy a késedelmes fizetések minden szektorban terjednek, már az önkormányzati és állami megrendelők is csúsznak a kifizetésekkel. Ugyanakkor ezen a területen az építőipari és a szállítmányozási vállalatok vannak a legrosszabb helyzetben, hiszen ezekben a szektorokban a legnagyobb a késedelmes fizetések aránya. Vanek Balázs szerint leginkább ezeknek a cégeknek kellene észrevenniük a hitelbiztosítások és a hatékony követeléskezelések hasznosságát, bár az összes többi szektorban szükség volna ezekre a megoldásokra.

(Piac&Profit)

forrás: szechenyiterv.gov.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes